Política 11/08/2012

Milers de persones es manifesten a Sant Sebastià per exigir la llibertat d'Uribetxeberria

Els abertzales denuncien la vulneració dels drets humans amb els presos greument malalts

Efe
2 min
Milers de persones es manifesten a Sant Sebastià per exigir la llibertat d'Uribetxeberria

Sant SebastiàMilers de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a Sant Sebastià per exigir la posada en llibertat del pres d'ETA malalt Iosu Uribetxeberria i la modificació de la política penitenciària en una marxa convocada pel col·lectiu Herrira, de suport als reclusos de l'organització.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la manifestació, que els col·lectius de l'esquerra abertzale convoquen cada any hores abans de l'inici oficial de les festes de la Setmana Gran de Sant Sebastià, han participat el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano; l'alcalde de la ciutat, Juan Karlos Izagirre −ambdós, de Bildu−, i dirigents de l'antiga Batasuna, com Rufi Etxeberria, Joseba Permach, Pernando Barrena, Iñigo Iruin i Joseba Álvarez, entre altres. També hi han assistit els secretaris generals dels sindicats bascos ELA i LAB Adolfo Muñoz i Ainhoa Etxaide, respectivament.

La marxa havia estat autoritzada pel departament basc d'Interior, que va modificar el recorregut perquè no discorregués pel recinte festiu en què, a les 19.00 h, es dóna el tret de sortida a l'inici a les festes de la Setmana Gran. Interior va recordar als convocants l'obligació de no exhibir fotografies de presos, una directriu que ha estat respectada, i de no emprar lemes que signifiquessin enaltiment del terrorisme o humiliació de les víctimes.

De la mateixa manera, l'Audiència Nacional va rebutjar les peticions de Dignitat i Justícia i de l'Associació de Víctimes del Terrorisme per prohibir la marxa, alhora que va ordenar a les Forces de Seguretat que la vigilessin per impedir que es cometessin delictes durant el desenvolupament. La manifestació ha començat a les 17.30 al barri donostiarra de Sagüés amb una pancarta amb el lema "Euskal presoak Euskal Herrira" [Els presos bascos al País Basc], entre crits que reclamaven l'alliberament d'Uribetxeberria, ingressat a l'Hospital Donostia per un càncer.

El cas d'aquest pres, condemnat per participar en el segrest de José Antonio Ortega Lara i que dimecres passat va iniciar una vaga de fam, ha centrat les reivindicacions de la manifestació. En acabar la marxa, el representant d'Herrira Agustín Rodríguez ha llegit un comunicat en què ha denunciat que els governs espanyol i francès "no han donat cap pas positiu" per "acabar amb les lleis d'excepció".

Rodríguez ha exigit la fi de la dispersió de reclusos d'ETA, la posada en llibertat dels presos que pateixen malalties greus i incurables i la derogació de la "doctrina Parot". Ha denunciat la "conculcació constant i terrorífica dels drets humans", que al seu parer constitueix l'actual política penitenciària, la qual, segons ha dit, es basa en la "venjança" i "impedeix avançar cap a un veritable escenari de pau".

L'acte ha conclòs amb un aplaudiment dels congregats dedicat a Uribetxeberria, a la resta de presos que han iniciat vaga de fam i als familiars d'un reclús que han resultat ferits aquesta setmana en un accident de trànsit quan viatjaven per visitar-lo.

stats