Política 14/01/2017

Millo no veu impossible un referèndum a tot Espanya però diu que li costa d'imaginar-s'ho

El delegat del govern espanyol a Catalunya anima Puigdemont a aclarir si la proposta és "seriosa"

Ara
2 min
Enric Millo durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, considera que fer un referèndum sobre la independència de Catalunya en el qual votin tots els espanyols té "una complexitat tan gran" que li costa d'imaginar-s'ho. "No dic que sigui impossible, però em costa molt d'imaginar-m'ho", explica aquest dissabte en una entrevista a l'ACN. El delegat respon així a les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que dimecres va reptar l'Estat a proposar un referèndum a tot l'Estat, i l'ha instat a aclarir si és una postura "seriosa". El president de la Generalitat va subratllar en una entrevista a Catalunya Ràdio que, en tot cas, "la clau no és si voten o no els espanyols, sinó si el resultat de Catalunya valdrà o no valdrà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Millo retreu a Puigdemont que demani una solució al govern espanyol perquè entén que és el cap de l'executiu català qui té la "responsabilitat" de la situació actual i, per això, el repta a oferir una alternativa. Segons el delegat espanyol, les paraules de Puigdemont sobre un referèndum al conjunt d'Espanya és una "novetat" perquè aquesta idea "no és en cap paper del procés ni del Pacte pel Dret a Decidir". Ha afegit, però, que no sap "exactament" a què es refereix: "Si ha fet aquesta reflexió, el que hauria de fer és articular-la i exposar-la, i aleshores l'estudiaríem".

Tot i això, apunta les dificultats d'una proposta com aquesta perquè recorda que "hauria de comptar amb el vistiplau del Congrés", ja que afecta el conjunt del territori espanyol, si no fos, ha dit, "que estigués disposat a acceptar que es preguntés no per la independència sinó per altres qüestions sobre el futur dels espanyols".

Per a Millo, és Puigdemont i no Mariano Rajoy qui ha d'aportar una solució perquè és ell i l'independentisme els que han "creat el problema" i, per tant, ell tindrà la "responsabilitat del que pugui acabar passant". "Si tu creus que hi ha una solució alternativa al problema que has generat, proposa-la tu i ens ho mirem", diu Millo. El delegat assevera que és "imprescindible" trobar una sortida "alternativa" al conflicte actual i aposta per dissenyar-la "conjuntament", tot i reconèixer que "no és gens fàcil" perquè "s'ha portat molt lluny". "Dona idees i digues que estàs disposat a acceptar rectificar i abandonar el rumb de col·lisió, i a partir d'aquí en parlem", sentencia.

Sense marc jurídic

El delegat del govern espanyol reitera el posicionament de l'Estat sobre la "il·legalitat" del referèndum, ja que "no hi ha marc jurídic legal per convocar-lo". A més, recorda al president del Govern que "no té competències per fer-ho", com tampoc en té el govern espanyol, afegeix. En cas que la Generalitat convoqués unilateralment el referèndum, "seria la justícia la que hauria d'actuar". Segons Millo, els que diuen que el govern espanyol està judicialitzant la política es dediquen "sistemàticament a incomplir les lleis". "N'hi ha que desitgen que hi hagi conflictivitat per alimentar l'estratègia de la confrontació".

Millo espera que no arribi aquest punt de "col·lisió" i es pregunta "quin sentit té voler saber les conseqüències d'una col·lisió". A més, augura que cada cop seran més els catalans que reclamaran al Govern que abandoni aquesta estratègia i el govern espanyol "està disposat a fer l'esforç per trobar una via de sortida".

stats