Política 12/09/2017

Millo: "Estem en la nova fase de l'independentisme il·legal, antidemocràtic i de la desobediència"

El delegat del govern espanyol diu que està segur que "Catalunya no se separarà d'Espanya" i que és una situació que no s'ha plantejat perquè no es fa "plantejaments irreals"

Ara
2 min
Enric Millo és un dels homes forts del partit d'Alícia Sánchez-Camacho.

Barcelona"Ara estem en una fase nova de l'independentisme il·legal antidemocràtic i de la desobediència". Així ha definit Enric Millo el moment actual que vivim en una entrevista a RAC1, en què ha assegurat que està convençut que "Catalunya no se separarà d'Espanya" i que és una situació que no s'ha plantejat perquè no es fa "plantejaments irreals". Segons el delegat del govern espanyol, ara "qui pren protagonisme és la justícia", que haurà de "designar un instructor" de les querelles de la fiscalia per fer complir la sentencia del TC".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Millo, que té una relació cordial amb Puigdemont, ha vist un titular de portada internacional en les declaracions del president de la Generalitat en què ha dit que estaria "disposat a ajornar un any o dos el referèndum si hi ha voluntat de seure i parlar". De fet, el delegat del govern espanyol ha explicat que s'ha creuat amb Puigdemont abans de l'entrevista a RAC1 i que li ha demanat explicacions sobre les seves paraules, i que també ho ha comunicat als seus superiors: "M'he quedat glaçat. Ell tampoc deu estar molt segur del que vol fer si està disposat a ajornar-ho". Puigdemont ha defensat que ja ho havia dit en diverses ocasions. Tot i així, Millo ha dit que no havia sentit mai aquest missatge al president, encara que sí que ho havia dit Jordi Sànchez: "Potser és que mana més el president de l'ANC que Puigdemont", ha afegit.

El delegat del govern espanyol ha defensat que el govern espanyol sempre ha tingut la voluntat de dialogar i que si el president de la Generalitat està disposat a parlar haurà d'acceptar que es faci "dins la legalitat vigent" i abandonar el "referèndum sí o sí": "Si Puigdemont abandona la posició de saltar-se les lleis, el diàleg és possible, té solució. El que passa és que necessitem un interlocutor vàlid a Catalunya, i no el tenim".

"Espanya és una democràcia on es respecta la llibertat d'expressió i de manifestació"

Quant a la manifestació de la Diada, Millo ha dit que respecta els manifestant perquè "Espanya és una democràcia on es respecta la llibertat d'expressió i de manifestació" i ha demanat al Govern que sigui "honest" amb la gent que va sortir el carrer i que els digui que "aquest referèndum és il·legal". Preguntat sobre si el govern espanyol reconeix que va cometre un error amb la sentència de l'Estatut del 2010, ha dit que no reconeix cap error". El delegat del govern espanyol ha debatut sobre el ball de xifres del nombre d'assistents a la manifestació i s'ha mostrat partidari de les de Societat Civil Catalana, que va rebaixar els participants a 225.000. Millo ha dit que van utilitzar un "mètode científic" i que "cada vegada menys gent dona suport" a l'independentisme. "L'herència d'aquests 5 anys de Procés es una societat mes fracturada i mes dividida que mai", ha afegit. Considera que "el PDECat i la CUP estan sols aïllats en un camí sense sortida que no porta enlloc mes que a una gran frustració".

El delegat del govern espanyol ha dit que "el 2 d'octubre les cadires per al diàleg segueixen allà" i, sobre els escorcolls a Constantí i a Valls, ha assegurat que "no és una cosa extraordinària" i que "qui no vulgui entendre que els procediments s'han de dur a terme és antidemocràtic".

stats