Política 17/10/2017

Millo avala l'empresonament de Sànchez i Cuixart perquè van obstaculitzar l'actuació de la policia judicial

El delegat del govern espanyol diu que la mobilització a la seu d'Economia "no va ser pacífica"

Xavi Tedó
3 min
Millo

BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avalat avui l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acusats d'un delicte de sedició per la mobilització del 20 de setembre davant la seu d'Economia. En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Millo ha afirmat que "hi ha una resolució judicial que ha dictat presó provisional per a tots dos pels seus actes i no per les seves idees", i descarta així que es tracti de presos polítics. "Si l'objectiu és manifestar-se de manera cívica no és delicte, però si l'objectiu és impedir l'actuació de la policia judicial sí que ho és", ha defensat Millo. "En una democràcia s'han de respectar les decisions de la justícia", ha afegit el delegat, que considera que "la concentració de persones a la seu d'Economia no va ser una actuació pacífica perquè els vehicles de la Guàrdia Civil van patir desperfectes". "[Sànchez i Cuixart] No van cridar a la desmobilització perquè els agents poguessin fer la seva feina, ens equivocarem si jutgem la jutge, som en un estat de dret", ha afegit Millo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent popular ha tret ferro al fet que alguns mitjans apuntessin el dia 12 que Sànchez i Cuixart ingressarien a presó. "Era una possibilitat que hi havia sobre la taula", ha sentenciat. Millo ha reiterat la defensa de l'estat de dret per justificar l'empresonament dels dos dirigents sobiranistes. "No em correspon a mi dictar sentències, però les imatges no fan pensar en una actuació pacífica i hem de respectar el poder judicial, que actua de manera independent". El delegat ha beneït la interlocutòria de la jutge: "Es tracta d'una descripció objectiva dels fets perquè les persones encausades volien impedir que la policia judicial fes la seva feina".

"Aquestes dues persones han de retre comptes perquè la jutge decideixi si van cometre un delicte", ha dit Millo. Pel que fa a l'empresonament dels dos líders, ha assegurat que aquest fet "ni ajuda ni deixa d'ajudar" a resoldre el conflicte. "El que demano al Govern és que siguem capaços de separar l'actuació del poder judicial del poder polític perquè els dos executius tenim l'obligació de trobar solucions que no tenen res a veure amb l'àmbit de la justícia", ha afegit. El delegat, que ha remarcat que l'1-O no hi va haver referèndum perquè "no es complien els requisits", ha insistit que el marc legal no permet una consulta d'autodeterminació.

Millo s'ha reafirmat en les declaracions que va fer l'1-O, ha qualificat d'"incidències" les càrregues policials que es van produir el dia del referèndum i ha reiterat que l'actuació de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional va ser "proporcionada". "No tinc la llista de ferits del departament de Salut", ha dit com a justificació per no haver anat a visitar les persones contusionades per la violència policial. "Conec els criteris de professionalitat i proporcionalitat amb què treballen els agents, però les barreres humanes els impedien fer la seva feina", ha afirmat el delegat, que ha tornat a culpar el Govern dels incidents per permetre la votació. "Era molt senzill dir que no impedissin l'actuació judicial, els agents també han patit lesions i això no és conseqüència d'una actuació pacífica".

Millo ha denunciat que "la resposta del president Puigdemont al requeriment de Rajoy no és clara" i ha advertit que és al màxim dirigent de la Generalitat a qui li toca moure fitxa anunciant que no va declarar la independència. "Rajoy li ha donat una segona oportunitat amb el requeriment de dijous", ha destacat el delegat espanyol, que ha apuntat que Rajoy no es reunirà amb Puigdemont fins que "no es normalitzi la situació". "Si Puigdemont desaprofita aquesta segona ocasió, el govern espanyol no tindrà cap més remei que activar el 155", ha advertit. "L'objectiu del 155 no és suspendre l'autonomia, sinó garantir l'autogovern", ha remarcat Millo, que no ha volgut referir-se a la possibilitat que es converteixi en el president interí de la Generalitat. "És un llibre blanc que està per escriure", s'ha limitat a afirmar. També ha secundat la proposta del líder del PPC, Xavier García Albiol, d'il·legalitzar programes independentistes. "És una proposta carregada de sentit".

stats