Política 02/08/2015

Miquel Iceta: Si Junts pel Sí no supera els 70 diputats serà "un fracàs polític"

El secretari del PSC acusa Artur Mas de voler mantenir el mateix esquema de govern

Europa Press
2 min
L’objectiu d’Iceta és pilotar una transició fins a la remuntada.

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, que qualsevol resultat de Junts pel Sí el 27 de setembre que no superi els 70 diputats serà "un fracàs", ja que voldrà dir que la candidatura unitària no haurà obtingut més escons dels que tenen actualment CiU i ERC al Parlament. "Si aquesta llista de CDC, ERC i independents no obté el mateix resultat com a mínim que la suma de CiU i ERC el 2012 és evident que estem davant d'un fracàs polític", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press, en què ha insistit en les seves crítiques al president de la Generalitat, Artur Mas, per no encapçalar la llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que als 71 diputats que sumen CiU i ERC actualment cal restar-los els 16 que són d'UDC –que aquesta vegada concorre en solitari a les eleccions, després de trencar amb CDC–, Iceta creu que això no hauria de canviar l'objectiu mínim de Junts pel Sí: "Si CDC ara es presenta per separat d'UDC és perquè vol, i fins i tot he sentit veus que per separat trauran millor resultat".

Tot i que ha evitat valorar l'absència de gran part dels actuals consellers a la llista perquè cada partit decideix sobre els seus candidats, Iceta ha apuntat que els noms perden importància "quan es vol mantenir el mateix president i el mateix esquema de govern", i ha afirmat que el que vol Junts pel Sí és la continuïtat de les actuals polítiques de Mas.

La incògnita del programa electoral de Junts pel Sí

Iceta ha qüestionat també que, quan falten només dos mesos per a les eleccions, encara no es conegui el programa electoral de Junts pel Sí, i ha censurat que no expliquin com s'arriba a la independència: "Fas una declaració unilateral d'independència i l'endemà no t'han reconegut els Estats Units, i has fet un brindis al sol".

Sobre la manifestació per la Diada que organitzen ANC i Òmnium Cultural, ha opinat que corre el risc que es percebi com un acte electoral, i ha animat irònicament el president de la Generalitat, Artur Mas, a anar-hi: "El president pot anar-hi en quarta fila; si a les eleccions és el quart de la llista, pot anar-hi en quarta fila".

Com a resposta a la pregunta sobre quin seria un mal resultat per als socialistes catalans el 27 de setembre, ha contestat que un balanç negatiu seria que els independentistes obtinguessin la majoria absoluta, però ha afegit que l'objectiu del PSC no és assolir una xifra determinada de vots sinó la política i ser "imprescindible per solucionar el problema" i poder condicionar el futur Govern i les seves prioritats.

La vigència del PSC

Per a Iceta, el PSC continua essent "un factor d'unitat en un moment de controvèrsies estèrils que no porten a cap progrés", i ha reivindicat la capacitat de diàleg i de proposta –a través de la reforma constitucional– que han demostrat els socialistes enfront d'altres partits.

Sigui quin sigui el resultat, el primer secretari socialista remarca que el seu compromís és arribar fins al congrés que el partit haurà de convocar després de les eleccions generals i que podria celebrar-se al març o a l'abril, i assegura que encara no ha decidit si optarà per repetir al capdavant del PSC: "Quan arribi aquest moment, ho decidiré".

stats