ENTREVISTA
Política 05/09/2015

Miquel Iceta: “No demanem un tracte fiscal diferenciat. Volem un tracte just, no privilegiat”

Iceta considera que, com a català, té una part del títol de propietat d’Espanya. I no la pensa deixar anar. En canvi, la primera secretaria del PSC sí que podria canviar de mans la pròxima primavera, segons revela Iceta al final d’aquesta entrevista

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaLi pregunto a Miquel Iceta si és veritat que un cop va dir: “Sóc més espanyol que la truita de patates”. I em contesta: “Oh, i tant! Però m’has de citar sencer. Vaig afegir: «I més català que la truita de patata i ceba»”. Iceta considera que, com a català, té una part del títol de propietat d’Espanya. I no la pensa deixar anar. En canvi, la primera secretaria del PSC sí que podria canviar de mans la pròxima primavera, segons revela Iceta al final d’aquesta entrevista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què en pensa de la compareixença de Mas en la qual va dir que està net de corrupció?

L’única manera de donar una garantia addicional era dir: “Aquí no ha passat res i, si mai es demostra el contrari, seré el primer a oferir el meu cap”. Ell no ho va considerar oportú.

El president ha dit que potser anirà a la manifestació de la Diada.

Ara quedaré fatal, però em sembla bé. El president ha decidit que ens hem de comptar i si els del sí es manifesten és normal que ell hi vagi.

Els ha marxat gent important: Tura, Geli, Castells, Elena, Maragall. Si han marxat ells, per què haurien de venir nous votants?

Potser vindrà gent que pensava que la presència d’aquestes persones els produïa dubtes de quin era el nostre projecte. Ara bé, cada cop que ha marxat algú o uns quants de cop he sentit dolor.

¿El PSC és un partit més cohesionat però molt més estret ideològicament?

Intentaré que no. Alguns ara diuen que per ser catalanista has de ser independentista. No ho comparteixo.

Quin sentit té mantenir el vincle amb el PSOE si no els compra la seva idea d’Espanya?

Ens va comprar [la Declaració de] Granada. Jo potser voldria anar més ràpid i més lluny, però estic acostumat a negociar.

Però en aquesta reforma constitucional no volen acceptar que Catalunya és una nació.

Ja veurem a quina fórmula arribem. Defenso que Espanya és una nació de nacions i el PSOE, per ara, no hi està d’acord. Però diu que posem els drets històrics a la Constitució. ¿No és un reconeixement suficient?

Tampoc li compren un sistema de finançament diferenciat.

Nosaltres això no ho hem demanat mai. Parlem d’un pacte fiscal federal. Jo no vull un tracte privilegiat per a Catalunya, vull un tracte just. Per això hem inclòs el principi d’ordinalitat.

Em costa d’entendre que aplaudís Felipe González.

El conec i he treballat amb ell, és un home que està molt preocupat pel que passa i que ha tingut un suport electoral notabilíssim a Catalunya. No deixaré que una o dues frases eliminin la discussió.

Però és que són molt greus. A vostè també li va passar i va rectificar.

Sí, perquè vaig pensar que llavors no podria seguir discutint. Amb tot, les derivacions autoritàries en qualsevol país del món, en qualsevol època, sempre han vingut marcades inicialment per un menyspreu de la legalitat vigent. El que Felipe volia dir és que l’escenari de trencament de la legalitat és garantia absoluta de desastre. Cal comparar-ho amb res, això? No.

Des de quan votar és dividir?

Ningú sap gaire bé què vol dir dret a decidir. Uns diuen que és independència. Jo vull decidir federalisme. Aquesta campanya ha tingut la virtut de treure del mig el dret a decidir. Jo el que dic és que abans que es voti el trencament es voti un nou acord. Hi tinc dret?

Votem per saber quants som.

¿Vostè coneix independentistes que no anessin a votar el 9-N? Per exemple, el 27-S, els que votin Catalunya Sí que es Pot, què votaran? Hi ha dos milions d’independentistes, que són molts. Si hi ha una majoria de Junts pel Sí i la CUP intentaran portar el país a la independència. Hi tenen tot el dret. Al que no tenen dret és a saltar-se la legalitat. Voldria que no tinguessin majoria i lluitaré perquè sigui així.

Té por de la reacció de l’Estat? ¿Està d’acord en l’ús de l’article 155, que preveu suspendre l’autonomia?

Si ja ens han dit què faran. Si no hi ha motiu, no té per què aplicar-se el 155. Però si algú surt de la llei, tard o d’hora serà cridat a l’ordre.

Albert Rivera ha dit en una entrevista a El País que el PSC no és constitucionalista perquè és catalanista i, en el millor dels casos, federalista.

Quantes coses diu i que rares. Sóc més gran que ell. De les primeres coses que vaig fer van ser actes als instituts per defensar el sí a la Constitució. Per tant, aquest noi no m’ha de donar lliçons. ¿Els catalanistes no poden ser constitucionalistes? On s’és vist? Entre els pares de la Constitució hi havia dos catalanistes: Jordi Solé i Miquel Roca.

Pactarà amb el PP i/o Ciutadans?

No faré president ni Albiol ni la senyora Arrimadas.

Després d’Iceta, Parlon?

Per què no? Després d’Iceta, PSC.

És l’últim cop que es presenta?

No, si podem tenir eleccions d’aquí sis mesos! A més, he vist que puc fer un resultat digne i mantenir la unitat del partit després d’haver patit fuites. Estic molt content del que he fet.

¿Però es vol tornar a presentar com a primer secretari?

Farem el congrés al març o l’abril. La meva idea és decidir aleshores amb total llibertat.

stats