Política 11/10/2017

El PSC guanya marge per no avalar l’article 155

Els socialistes demanen que es deroguin les lleis del referèndum i de transitorietat

Marc Toro
2 min
Iceta va demanar al rei que apel·lés al diàleg en una reunió abans del discurs

BarcelonaBaló d’oxigen per al PSC. La suspensió dels efectes de la DUI per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “ofereix marges” per al diàleg, tal com va admetre el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, i dona esperances als dirigents que no es volen veure en la tessitura d’haver de defensar un aval del partit a l’article 155. Malgrat que el govern espanyol ja ha deixat ben clar que no acceptarà que es doni validesa als resultats de l’1-O, el fet que ahir no es declarés la independència, segons Iceta, podria donar arguments al PSOE per desmarcar-se d’una eventual intervenció de l’autonomia per l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta va iniciar el seu discurs remarcant l’ambigüitat del discurs de Puigdemont i deixant clar que “no es pot suspendre una declaració que no s’ha fet”. Ell mateix, però, ja va deixar entreveure que aquesta “complexitat” casa amb la necessitat de negociació que reivindica el PSC. L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, aplaudia ahir el gest de “responsabilitat” de Puigdemont, i diversos càrrecs respiraven més o menys alleujats. “A nosaltres ens dona la vida”, deia un d’ells confiant que el PP s’ho pensi dues vegades a l’hora de tirar endavant el 155. “Voldrà aplicar-lo, però ho té difícil, ara”, opinava un altre dirigent. Pedro Sánchez, de fet, va dir que donaria suport a la resposta de l’Estat si hi havia una DUI, i ahir Puigdemont no la va presentar.

‘Sine die’

Sigui com sigui, i en espera de veure com evoluciona el posicionament a Ferraz, Iceta va esforçar-se per recordar a Puigdemont que, amb els resultats de l’1-O, “no es pot fer el que volia fer”. “Una minoria no pot imposar-se sobre una majoria”, va insistir Iceta. Després de tornar a demanar a Puigdemont que s’oblidés la DUI, va alertar que “l’ajornament sine die de no sabem ben bé què no farà res més que incrementar la incertesa”. Al seu parer, va concloure, l’única sortida al moment actual és convocar eleccions. En una entrevista aquest dimecres a Catalunya Ràdio, la portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, ha demanat que per començar es deroguin les lleis del referèndum i de transitorietat.

stats