DEBAT AL PSC
Política 11/12/2011

Iceta es blinda i defensa que el candidat a president ha de manar més que el primer secretari del PSC

El portaveu dels socialistes ne revelarà fins al dia abans del Congrés si es presenta, tot i que admet que la seva proposta unitària no ha fructificat

Efe
3 min
Un favorit, un clàssic i dos 'outsiders'

BarcelonaEl portaveu del PSC i un dels candidats a liderar el partit, Miquel Iceta, considera que el vencedor de les primàries obertes a la ciutadania que el PSC farà per designar el seu candidat a la Generalitat ha de manar per damunt del primer secretari que s'elegirà al congrés de desembre. En una entrevista amb Efe, ha defensat que el lideratge social del PSC ha de passar per davant de l'orgànic perquè, quan el partit crida la ciutadania a votar a un candidat, la força d'aquesta persona "és més gran" que la dels delegats del congrés. "Quan presentes una persona als ciutadans, vol dir que és la millor que tens i, a més, si l'han votat els propis ciutadans en unes primàries, aquesta persona té una legitimitat superior al primer secretari", ha esgrimit. Iceta ha secundat així la idea que ja va llançar dimecres un altre dels aspirants, l'alcalde de Lleida (Segrià), Àngel Ros, qui coincideix que el candidat a la Generalitat ha d'estar per davant del primer secretari que surti del conclave, que se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu socialista, que es va postular com a candidat a condició que es creu una candidatura unitària, no anunciarà fins al dia abans del congrés si es retira de la carrera cap a la primera secretaria o no, malgrat admetre que la seva proposta no ha calat entre la resta de candidats. Encara que la seva crida a la unitat va caure en sac foradat, Iceta creu que ha de mantenir el seu oferiment per "responsabilitat", ja que considera que una llista d'integració és la millor fórmula per al futur d'un PSC renovat. En aquest sentit, considera que els altres tres candidats a primer secretari han de desenvolupar un paper important en la nova executiva que surti del congrés perquè cadascun representa "coses importants per al PSC que convé que estiguin presents en la direcció".

No obstant això, Iceta creu que ell, si no és elegit primer secretari, no ha de continuar "necessàriament" a la cúpula del partit perquè és "el que fa més temps que hi és". "La meva continuïtat en la direcció, si no és com a primer secretari, no és obligatòria. En canvi, sí que crec que el que representen els altres candidats convé que estigui present en la nova direcció del partit", ha dit.

Quant al procediment d'elecció de la cúpula del partit, Iceta no ha descartat la possibilitat que es voti de manera independent el líder i l'executiva, però sí que ha recordat que perquè això sigui possible es necessita reformar el reglament del conclave, fet que requereix el suport dels delegats. A més, el viceprimer secretari del PSC ha qüestionat que aquesta fórmula faciliti el consens, i ha recordat que quan el PSOE va assajar aquest mecanisme de votació cap dels tres candidats que van perdre van formar part després de l'executiva del vencedor, Jose Luis Rodríguez Zapatero.

D'una altra banda, Iceta ha negat que l'alcalde de Terrassa (Vallès Occidental), Pere Navarro, sigui el candidat que té el suport de l'"aparell", com va apuntar l'altre dia Ros, i ha recordat en aquest sentit que els quatre aspirants a liderar el partit són membres de l'executiva. "Les etiquetes són poc descriptives de la realitat. Tots quatre estem en l'executiva, per tant no veig per què un hauria de ser més aparell que els altres", ha etzibat. Iceta, que veu Navarro "clarament" com el favorit per a liderar el PSC, ha reiterat que ell continuarà treballant pel partit "des d'on sigui", encara que ha assenyalat que no s'ha plantejat, per exemple, presidir el grup parlamentari, perquè l'actual president, Joaquim Nadal, "està fent una bona feina".

stats