Política 27/08/2015

Iceta veu una falta respecte al Parlament que el PP no assisteixi a la compareixença de Mas

"Demano a Albiol més serenitat i més gruix institucional", remarca Miquel Iceta, primer secretari dels socialistes catalans

Efe
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista a EFE / EFE

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha criticat la compareixença del president català, Artur Mas, al Parlament per explicar la convocatòria del 27S, però ha recordat al candidat del PP, Xavier García Albiol, que no es pot faltar al respecte a la Cambra catalana si els diputats del PP no hi assisteixen. Després que s'anunciés que Mas compareixerà el pròxim 2 de setembre a la Diputació Permanent del Parlament per explicar els motius de la convocatòria del 27-S, García Albiol va avançar que el seu partit no assistirà a la compareixença per considerar-la un "circ" i va instar el PSC i Ciutadans a fer el mateix i "plantar" també a Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Iceta ha afirmat que el PSC lamenta que Mas vulgui "utilitzar" la Cambra catalana com una "plataforma de debat", però ha recordat a Albiol que aquesta institució "no deixa de ser el Parlament de Catalunya". "No estem dient que una de les crítiques que li fem al president Mas és que no respecta suficient les institucions? I la resposta és llavors que nosaltres tampoc? No pot ser. Demano a Albiol més serenitat i gruix institucional, i sentit polític i de país", ha assenyalat el dirigent socialista.

Iceta ha qualificat l'actitud del candidat popular de "barbaritat" i l'ha emplaçat a "fer les coses amb sentit comú", malgrat els "nervis i pressió de la precampanya". "Igual que exigim permanentment a les institucions el compliment de les lleis i que Catalunya no surti de l'Estat de Dret, quin exemple estaríem donant en negar-nos a participar en les institucions?", ha remarcat.

En qualsevol cas, ha deixat clar que el PSC, "per absurda que sigui (la compareixença), sempre mantindrà el respecte a les institucions, les formes i les lleis. I si hi ha un debat, òbviament participarà i l'utilitzarà per denunciar aquesta anomalia democràtica flagrant en què ha incorregut Mas", un president al qual "aquest tipus de jugades se li giraran en contra".

Pactes després del 27-S

Però aquest no ha estat l'únic retret que Iceta ha llançat al PP, al qual ha avisat que els socialistes "no abonaran una política de fronts" i buscaran "acords amplis de la més gran transversalitat possible", després que el propi Albiol acusés el PSC de "traïció" per rebutjar les crides a un acord entre PP i Ciutadans per evitar un govern independentista després del 27-S. "Amb els nostres vots", ha dit, "el PSC no farà president Mas, ni Inés Arrimadas (C's), ni Xavier García Albiol. Ara bé, estem disposats a parlar amb tothom, perquè creiem que el dia 28 els partits hauran de parlar".

Iceta ha dit que sentir-se "molt coherent": "Però si et diuen que volen pactar amb tu i et diuen traïdor, és una mica rar. Quan vols seduir o convèncer algú, ho fas amb un altre tipus de lèxic o llenguatge". Però ha anat més enllà en recordar que el PP, al costat de Mas, són "responsables d'aquesta situació", pel que "si no ho reconeixen és difícil que siguin una aportació positiva per superar el problema".

I a la "negació del problema en el qual s'ha instal·lat el PP", Iceta ha sumat un Ciutadans que "no pot tancar els ulls" davant l'actual "problema d'encaix" de Catalunya, i que "encara no ha proposat com sortir d'aquest embolic, més enllà que no els agrada la independència o la immersió lingüística".

stats