09/06/2015

La Moncloa augura un duel electoral Rajoy-Iglesias

2 min
El PP endureix el to contra el PSOE mentre espera els canvis que ha anunciat Rajoy.

MadridLa reunió entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez de la setmana passada no va anar bé. Per al govern espanyol, el secretari general del PSOE va utilitzar-la per escenificar el seu desmarcatge del PP i preparar el terreny per al sopar que, aquell mateix vespre, tenia amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. La Moncloa ha aprofitat la trobada -lluny de les càmeres, malgrat les promeses de transparència- per endurir l’estratègia contra els socialistes, als quals acusa d’haver-se llançat de manera imprudent als braços de la nova esquerra. Per això augura que el duel electoral per a la presidència espanyola al novembre serà entre Rajoy i Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència del que ha passat en altres ocasions, ahir partit i govern van anar perfectament sincronitzats per intentar apartar el PSOE del votant moderat i arraconar-lo en un extrem ideològic. Els populars s’aferren als pactes municipals i autonòmics que estan teixint les esquerres per denunciar una deriva “extremista i radical” del PSOE. “Sánchez ha decidit canviar cromos amb Iglesias perquè aquest pugui governar i ell pugui continuar sent secretari general del PSOE”, va afirmar el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón. Segons Ayllón, l’estratègia postelectoral de la cúpula del carrer Ferraz -no deixant governar la llista més votada i excloent acords amb el PP- acabarà convertint els socialistes en una força secundària perquè els ciutadans prefereixen l’original abans que la còpia. A Castella-la Manxa i a Extremadura el PSOE i Podem ja acaricien l’acord.

El vice secretari d’organització del PP, Carlos Floriano, està convençut que tot plegat és “un error històric per al país”. De fet, va admetre que pot tenir conseqüències per a la unitat d’acció contra la independència en uns mesos determinants per al procés. El número tres de la formació té coll avall que “es pot comptar més aviat poc” amb el PSC pel que fa a la “lleialtat” unionista. Ara l’inquieta, però, que trontolli el discurs territorial del PSOE: “La radicalitat per on camina no ens fa veure amb tranquil·litat futures decisions que pugui prendre”, va dir. En aquest context, la Moncloa no preveu que per a les eleccions catalanes es pugui fer una llista conjunta amb els partits antisobiranistes. Tot i els resultats del 24-M, els conservadors mantenen la confiança en Alícia Sánchez-Camacho com a candidata.

Els canvis no seran “cosmètics”

Mentre musculen un nou discurs més contundent, partit i govern esperen els canvis anunciats per Rajoy. Ayllón va assegurar ahir que no seran “cosmètics”: res de “xapa i pintura”, i que la profunditat no s’haurà de valorar pel nombre de peces que mourà el president sinó per la seva rellevància política. Tot i que el PP bull per la remodelació anunciada, la secretària general, María Dolores de Cospedal, continua sense oferir una roda de premsa a la seu del carrer Génova. No ho fa des del dia 21 de gener. Floriano va assegurar que, en aquest silenci, no hi havia cap estratègia.

stats