10/10/2015

La Moncloa veu improbable que Mas pacti amb la CUP

3 min
Sáenz de Santamaría va explicar ahir a la Moncloa que els actes del 12 d’octubre, de marcat to castrense, estan “pensats per als nens”.

Madrid“El que passi a Catalunya cada cop em sorprèn menys”, deia ahir, des de la sala de les rodes de premsa posteriors al consell de ministres a la Moncloa, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Formalment res els hauria d’agafar a contrapeu, però fora de micro són pocs els que al govern espanyol veuen factible el pacte entre Artur Mas i la CUP. I això malgrat que Junts pel Sí i l’esquerra anticapitalista estan immersos en una negociació per garantir la governabilitat i el full de ruta independentista. Les fonts de l’executiu de Mariano Rajoy consultades consideren “impossible” que CDC i Mas, “per més ambició que tingui de tornar a ser president”, assumeixin els postulats de la CUP, “que crearien un perjudici molt gran a la imatge internacional de Catalunya que tant diu que es treballa”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Madrid, dirigents del PP i del PSOE -Carme Chacón ho va fer públicament abans-d’ahir- i diversos líders d’opinió han destacat aquests dies la coherència de la CUP per negar-se a investir Mas. Però ara que la formació independentista ha optat per matisar el veto al líder de CDC i centrar-se en el full de ruta i l’agenda social estan desorientats. El govern espanyol encara no veu factible, però, que la negociació amb una formació “radical i minoritària” arribi a bon port, ja que consideren que les seves condicions són “inacceptables” pel president de la Generalitat “i per qualsevol líder polític occidental” en assumptes com la política econòmica o desobeir el TC.

I davant d’això quina és la sortida per a Mas? A la roda de premsa Sáenz de Santamaría no va donar pistes més enllà de lamentar que en cinc anys els catalans han renovat el Parlament tres vegades i que no seria aconsellable tornar-ho a fer. Fora de micròfon sostenen que, ja que consideren improbable una entesa amb la CUP, el president haurà de tornar a convocar eleccions o rebobinar el seu programa, amb el cost polític que comporta, i buscar enteses contra rellotge amb el PP o el PSC.

La “reflexió” del president

A la roda de premsa, la vicepresidenta va instar el president a “fer una reflexió” sobre si el millor és que -“després que un 52% dels votants diguin no a la independència”- una força “minoritària” com la CUP “imposi” amb el 8% del suport i poc més de 300.000 vots “un esquema refusat per la majoria”. Un suport similar a l’obtingut pel PP a Catalunya, que en canvi segons la Moncloa no pretén imposar res i ha ofert suport a Mas per alliberar-se dels radicals.

La número dos de l’executiu va lamentar que Mas no en tingui prou “fracturant la societat” i que ara flirtegi amb la possibilitat de “contagiar-se” d’una formació que vol la “desobediència”. Carregar contra els “populismes antisistema” serà un dels eixos de la campanya del PP a les generals, i alerten que si l’aritmètica els hi permet el PSOE i Podem governaran plegats. Ahir el PP va difondre un balanç dels governs municipals “radicals” a Barcelona i Madrid agrupats en epígrafs com “odi i sectarisme” o “sous i enxufisme”.

Santamaría va avisar Mas que cal respectar les lleis, “perquè ningú pot situar-s’hi per sobre, per antisistema que sigui”, i que les resolucions, especialment les del TC, hi són per “ser complides”. “Com han de demanar a la gent que compleixi la llei si ells no ho fan”, es va preguntar de manera retòrica. La setmana que ve el PP aprovarà en solitari i gràcies a la seva majoria absoluta la reforma de la llei del TC per empoderar-lo perquè inhabiliti Mas si no n’acata les sentències.

stats