Política 15/09/2017

La Moncloa es tanca a cap diàleg i concentrarà tots els esforços a aturar l'1-O

El govern espanyol veu "una divisió creixent" a la societat catalana

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl govern espanyol es referma en la seva estratègia coercitiva amb Catalunya i no fa autocrítica, tot i les mostres creixents de malestar per la duresa de la persecució judicial al referèndum de l'1 d'octubre. "Estem veient que l'estat democràtic funciona amb precisió", ha tret pit el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres en què s'han aprovat noves mesures d'intervenció financera a Catalunya. La resposta, segons el portaveu, és l'"adequada" i "la que té la democràcia contra els que hi atempten en contra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en què ofereixen diàleg per un referèndum pactat, el portaveu ha dit que no l'ha rebut, però descarta acceptar negociar-la, perquè "el dret a l'autodeterminació" no està previst a la normativa espanyola.

Així, l'actitud del govern espanyol serà aplicar mesures coercitives pas per pas, sense marge per a la negociació fins l'1 d'octubre, amb l'únic objectiu d'aturar la consulta.

La Moncloa s'ha abonat a l'argument que la via unilateral cap al referèndum està duent a la "divisió social a Catalunya", i ho exemplifica amb la manifestació de la Diada, que va ser, segons el portaveu "un instrument secessionista" en què "no vam veure cap senyera i sí que vam veure com encaputxats van cremar banderes franceses, espanyoles i europees". Aquesta imatge, però, va ser en la manifestació alternativa i en no en la mobilització principal, que va aplegar un milió de persones a Barcelona, un extrem que el ministre no ha detallat.

Això, segons ell, "ha de fer reflexionar tota la societat catalana", i motivarà que l'actuació de l'executiu continuï, amb l'objectiu, segons ell, de "preservar la concòrdia".

stats