Política 12/12/2010

Montilla fa cas als alcaldes i confirma que el congrés del PSC se celebrarà a la tardor

El primer secretari del PSC conclou que el debat intern no ha d'interferir a les properes eleccions municipals de maig

Redacció
2 min
Montilla, al PSC

BarcelonaEn la seva intervenció al Consell Nacional extraordinari en què el PSC analitza la davallada electoral, José Montilla, primer secretari del partit, ha anunciat que el congrés en què es renovarà la direcció se celebrarà a la tardor. D'aquesta manera respon a la demanda dels alcaldes del partit, que reclamaven que el debat intern no interferís en les eleccions municipals del maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montilla ha reconegut la derrota sense pal·liatius que els socialistes catalans van rebre a les urnes el 28-N i n'ha desgranat algunes causes. Ha reconegut que el Govern ha tingut "problemes de lideratge" que s'ha atribuït personalment, i "problemes de cohesió", que ha exemplificat en els incendis, les nevades i la llei d'educació.També ha destacat la "poca capacitat per fer un relat que donés sentit a l'acció de govern".

L'expresident no ha estalviat crítiques al socis de govern, dels qui ha dit que a vegades estaven "més preocupats del seu 7 o 8% que de governar". També ha carregat contra "una oposició que des del primer moment va intentar deslegitimar el Govern amb una crítica desaforada“.

Sobre l'Estatut, també ha entonat un mea culpa: "no ho hem sabut fer bé, nosaltres ni els nostres interlocutors al govern central", però ha considerat "positiu" el desenllaç positiu, constatant la contradicció que en el moment de "més autogovern, millor finançament i més inversió de l'estat a Catalunya, és més gran que mai el grau d'insatisfacció“.

En el quadern de greuges, Montilla ha col·locat també els mitjans de comunicació "públics i privats que ens han jutjat des d'un prejudici previ i altres des de les opcions conservadores que representen", tot i que ha reconegut "una certa incapacitat de comunicar del Govern"

"Hem pagat els nostres errors, que deu n'hi do i pels errors d'altres, els de la crisi internacional", ha afirmat Montilla, que ha recordat que en la conjuntura econòmica actual "tots els governs d'Europa i de fora, com el d'Obama, estan perdent les eleccions". Ha afegit que les enquestes també són desfavorables al PSOE.

Pel futur, Montilla ha previst que "la victòria de CiU reforçarà la seva cara més sectària", però ha dit que el PSC ha de "fer oposició amb rigor, però amb la mà estesa en els temes de país".

Montilla ha acabat aconsellant al partit buscar el refugi del municipalisme, "un actiu del PSC" i preparant les properes eleccions. "Arribem a les municipals amb humilitat, perquè estem ferits, però ha de sortir el nostre orgull en aquest combat electoral". Ha plantejat que el PSC "ha de sumar totes les seves sensibilitats reforçant la imatge de socialisme i catalanisme en pro de l'Espanya federal. Montilla ha acabat els seu discurs citant un poema de Maria Aurèlia Capmany "mai no seré prou vella ni prou covarda com per no tornar a començar de cap i de nou i amb les mans buides“.

stats