Política 02/09/2014

Montoro vincula el procés amb el cas Pujol: "Hi ha qui pretén llançar polsos polítics a l'Estat mentre se'n lucra"

El ministre d'Hisenda confirma que l'expresident no es va acollir a l'amnistia fiscal i anuncia que l'Estat es personarà com a acusació en el cas Pujol

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Montoro compareix al Congrés / EFE

MadridDe detalls pocs, però de retrets polítics, molts. La compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés per parlar del cas Pujol s'ha convertit en una excusa per part de l'executiu popular per carregar contra el procés a Catalunya. "No parlem d'una investigació més, sinó la d'un baluard del nacionalisme català que, en els últims temps, mentre l'Agència Tributària investigava la seva fortuna familiar, s'ha reconvertit també, sorprenentment, en un adalil de l'independentisme", ha asseverat el ministre vinculant la consulta amb l'escàndol per evasió fiscal. "Hi ha nacionalisme que radicalitzen els discursos pretenent llançar polsos polítics a l'Estat mentre se n'estan lucrant i traient-ne partit polític", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha volgut fer extensiu el cas Pujol a d'altres polítics del Convergència -i no només el fill de l'expresident-: "És lògic que els ciutadans es preguntin si aquesta forma d'estimar i entendre Catalunya està avalada per altres dirigents del seu partit i si la seva herència política i els seus hereus polítics no estaran realment contaminats per aquesta presumpta herència que el senyor Pujol va posar en un lloc segur a Andorra", ha dit.

En aquest sentit ha anunciat que l'Estat es personarà com a acusació en el cas Pujol després de defensar que la confessió de l'expresident li permet donar detalls del cas, ja que en difondre una carta pública, ha renunciat a l'empara del secret tributari.

"Quan un contribuent difon a la societat la seva situació tributària hem d'entendre que la confidencialitat amb què els empara la llei tributària ha deixat d'existir –ha defensat–. Així va passar amb el cas Bárcenas i així passa amb el cas Pujol. Ho han fet públic i s'entén que no estan buscant l'empara".

El govern espanyol també posarà a disposició del Parlament totes les dades si finalment es crea una comissió d'investigació. Montoro creu que serà difícil que l'expresident de la Generalitat doni explicacions oportunes perquè "no ho ha fet durant 30 anys".

Detalls de la investigació

Montoro ha confirmat que Jordi Pujol Soley no es va acollir a l'amnistia fiscal del govern popular del març del 2012. "Pujol no va presentar una declaració tributària especial", ha puntualitzat, apuntant que hauria comès "un o diversos delictes". Però segons Montoro, va ser a finals d'aquell mateix any quan l'Agència Tributària ja va sol·licitar informació a persones i bancs sobre operacions financeres de la família a Suïssa, Holanda, el Regne Unit, Luxemburg, Mèxic, els Estat Units i l'Argentina, a més de col·laborar ara amb la justícia per obtenir dades de les operacions a Andorra.

Per al ministre, si Pujol finalment ha confessat és perquè s'ha vist "acorralat" per les investigacions de l'Agència Tributària. Tot i això, no ha respost a les preguntes de l'oposició quan li qüestionaven per què el govern espanyol no ha destapat el cas.

Les investigacions d'Hisenda a la família Pujol van començar el 2000 i el 2002 es van tancar després de no seguir endavant per via judicial. Montoro ha recordat que llavors era ministre d'Hisenda del govern de José María Aznar. Van centrar-se en una empresa concreta i van seguir amb el servei de vigilància de duanes, en relació amb les adjudicacions d'estacions d'ITV que ja s'investiguen i que han provocat la imputació de Jordi Pujol i Ferrussola.

"Un dels casos més greus"

Per al govern espanyol, el de Pujol és un dels "casos més greus de frau fiscal en termes qualitatius" que ha creat una "alarma social". Un "motiu més que suficient per comparèixer en aquest Parlament per explicar els detalls del cas dels quals tinc coneixement i la llei em permet fer públics".

Montoro ja ha advertit que "Hisenda arribarà fins al final" en la persecució d'aquest cas, com també de tots els que investiga, perquè "ningú quedi impune". "Si Pujol creia que demanant perdó públicament feia net s'equivocava", ha puntualitzat.

stats