Política 24/08/2017

Montoro haurà de donar explicacions al Congrés sobre "l'amenaça" de tallar el FLA a Catalunya

La proposta d'Units Podem, ERC i el PDECat compta amb el suport unànime de tots els grups a la diputació permanent

Ara
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu

BarcelonaCristóbal Montoro haurà de comparèixer a la comissió d'hisenda i funció pública del Congrés de Diputats per donar explicacions sobre el possible tall del fons de liquiditat autonòmic (FLA) a Catalunya si la Generalitat destina diners al referèndum. La sol·licitud d'Units Podem, ERC i el PDECat en la sessió extraordinària de la diputació permanent de la cambra baixa celebrada aquest dijous ha comptat amb el vot favorable de tots els grups. La diputada del PP Ana María Madrazo ha destacat la "transparència absoluta" del ministre Montoro, que, ha assegurat, compareixerà "sense cap inconvenient".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha denunciat que la Moncloa "amenaci l'autogovern de Catalunya i la societat catalana". "És profundament estúpid plantejar la fallida financera de Catalunya perquè suposaria la fallida financera d'Espanya", ha subratllat Domènech, que ha demanat a Montoro no només que comparegui sinó que "rectifiqui".

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, també ha acusat el titular d'Hisenda d'"amenaçar" des de l'"ús arbitrari de les lleis" i d'haver-li trobat "gust al cinisme". "Compte que si destineu un euro a fer possible allò que el Parlament ha manat al Govern, us quedareu sense FLA", ha dit Tardà que proposa el govern espanyol. "Això és insultant", ha sentenciat. Al seu torn, Jordi Xuclà, del PDECat, ha dit que la sanitat, l'educació i les dependències socials han de seguir finançades i ha advertit que el missatge de tallar el FLA és un "flac favor a la societat".

El PP ha donat llum verda a la petició de Podem i dels grups independentistes, per bé que ha subratllat el "grau de paranoia quan es parla d'amenaces en referència al compliment de la llei i les sentències del TC". "El govern català no pot pretendre tenir liquiditat i no rendir comptes de l'ús", ha afirmat Madrazo. En la mateixa línia, Ciutadans ha defensat el "control" sobre el FLA i el diputat Francisco de la Torre ha considerat que si "es posen en dubte els serveis públics a Catalunya és per la pèssima gestió de la Generalitat". El diputat del partit taronja havia anunciat que el seu partit votaria en contra al final de la sessió, però finalment Cs ha canviat de parer.

Per part del PSOE ha intervingut la diputada catalana Meritxell Batet, que s'ha sorprès que Montoro no hagi comparegut "a petició pròpia" sobre una decisió de tanta "importància" com la que ha proposat el govern espanyol.

No a la compareixença de Zoido pels interrogatoris de la Guàrdia Civil

ERC i el PDECat han demanat en la diputació permanent la compareixença del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, perquè doni explicacions sobre els interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs del Govern, així com a persones vinculades al Pacte Nacional pel Referèndum, com el mateix exportaveu de l'entitat, Joan Ignasi Elena. Tant Jordi Xuclà (PDECat) com Gabriel Rufián (ERC) han denunciat que l'institut armat cités a declarar les diferents persones sense ordre judicial. La iniciativa no ha tirat endavant per l'oposició dels partits majoritaris, que han subratllat el caràcter de policia judicial de la Guàrdia Civil i han criticat a les formacions independentistes que neguessin les compareixences en la comissió d'investigació sobre el cas Vidal al Parlament.

stats