Política 27/08/2014

Què pot dir Montoro dimarts al Congrés sobre el cas Pujol?

La llei no li permet donar detalls de les investigacions de l'Agència Tributària, però el ministre va trobar una escletxa l'any passat per deixar clar que Bárcenas no es va acollir a l'amnistia fiscal. El PSOE demana acabar amb el secret tributari

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro

MadridEl govern espanyol ja ha confirmat que el ministre Cristóbal Montoro compareixerà dimarts que ve a la comissió d'Hisenda del Congrés dels Diputats per donar informació sobre el cas Pujol, en menor mesura, però sobretot de la lluita contra el frau fiscal. El Partit Popular ja ha avisat que la llei no li permet donar detalls sobre les investigacions de l'Agència Tributària, però a Madrid hi ha el record ben viu de la compareixença de Montoro el gener de l'any passat en què el ministre va trobar una escletxa per deixar clar que l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, no es va acollir a l'amnistia fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU no ha volgut fer declaracions aquest dimecres sobre la qüestió: insisteix que l'article 95.3 de la llei general tributària del 2003 protegeix el secret tributari i que no es pot revelar si la família Pujol es va acollir a l'amnistia fiscal del PP.

Des de les files populars es defensa que Montoro dirà "tot el que es pugui dir dins l'àmbit de la legalitat". "Si li pregunten una cosa que no pot donar, no la donarà. A més, cal recordar que ja hi ha unes declaracions de confessió de Pujol", ha puntualitzat el diputat i portaveu d'Economia del PP, Vicente Antonio Martínez-Pujalte, en entrar a la Comissió d'Economia del Congrés, que entre aquest dimecres i dijous debat el macrodecret econòmic presentat a principis de juliol pel govern espanyol abans d'enviar-lo al Senat.

El PSOE demana acabar amb el secret tributari

El PSOE denuncia que el ministre d'Hisenda vulgui ara "interpretar la llei a la conveniència política del PP". "El senyor Montoro ha interpretat la llei general tributària quan va parlar del cas Bárcenas", ha dit el diputat i portaveu del PSOE a la comissió d'Hisenda, Pedro Saura. Per això els socialistes demanen que s'acabi amb el secret tributari, tal com Montoro va prometre a inici de legislatura: que es coneixeria el nom dels defraudadors fiscals i tots aquells que s'havien acollit a l'amnistia fiscal.

Des d'Esquerra Plural, el diputat d'ICV Joan Coscubiela, ha denunciat que Montoro s'empara en una llei pactada per PP, PSOE i també CiU "que protegeix l'evasor i que resulta incomprensible".

Tant el PNB com UPyD, la resta de partits que han parlat a l'entrada de la comissió d'Economia –ERC no hi era–, consideren que el ministre no donarà grans detalls del cas Pujol. "Montoro té la possibilitat de revelar el que ha fet Hisenda. En el cas de Bárcenas va dir el que li va interessar. Utilitza la llei amb finalitats partidistes", ha assenyalat el diputat de la formació de Rosa Díez, Álvaro Anchuelo. "Desitjaríem que fossin transparents, però no hi confiem", ha afegit.

El portaveu adjunt del PNB, Pedro María Azpaiazu, ha dit que té "la impressió que dimarts no es revelarà gran cosa".

Què diu l'article 95.3 de la llei general tributària?

L'article assenyala que l'administració tributària "adoptarà les mesures necessàries per garantir la confidencialitat de la informació tributària i del seu ús adequat". I detalla que tots els funcionaris que tinguin accés a aquesta informació estan obligats a guardar-ne el secret "més estricte". La infracció d'aquest secret tributari es considera una "falta disciplinària molt greu", i si s'aprecia l'existència d'un possible delicte, Hisenda remetrà al ministeri Fiscal el cas, que també pot derivar en querella.

stats