Política 11/03/2015

Morenés es desentén del cas de la militar assetjada per superiors

Defensa que l'exèrcit manté una política de "tolerància zero" amb l'assetjament sexual i laboral. UPyD en demana la dimissió

Ara/efe
4 min
La capitana Zaida Cantera ha seguit la pregunta a Morenés des del Congrés / EFE

BarcelonaEl ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha assegurat avui que el seu departament i les Forces Armades mantenen una política de "tolerància zero" amb l'assetjament sexual, mentre que UPyD ha demanat la seva dimissió pel cas de la capitana Zaida Cantera, de baixa mèdica després de denunciar assetjament sexual i laboral en l'exèrcit. El titular de Defensa i la diputada d'UPyD Irene Lozano han protagonitzat avui al ple del Congrés un intens debat sobre el cas de la capitana, avui comandant, que ha demanat la baixa en l'exèrcit després de denunciar assetjament laboral i sexual, un cas que ha relatat en un llibre i que va explicar diumenge al programa 'Salvados' de Jordi Évole.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la protagonista asseguda a la tribuna de l'hemicicle, el titular de Defensa ha lamentat la situació de la capitana i ha negat que es produeixin casos d'assetjament sexual i laboral a les Forces Armades. Morenés ha assegurat que el Ministeri de Defensa i les Forces Armades "són tenaços en la lluita per la igualtat i la dignitat de la dona" i "exemple" a l'OTAN i en d'altres organitzacions internacionals.

"La incidència d'aquests delictes que el ministre de Defensa i les Forces Armades lamenten profundament és un 400 per cent menor que en la societat en general, i són perseguits, jutjats i condemnats", ha sentenciat Morenés. Després de recordar que és prioritat per al seu departament eliminar tots els "obstacles" que impedeixin la igualtat, el ministre ha explicat que entre altres iniciatives estan en marxa l'observatori militar, els plans d'estudis, la nova llei de règim disciplinari i el nou Codi Penal Militar.

La "baixesa moral" de la denúncia

El titular de Defensa ha acusat a la diputada Lozano de "baixesa moral" i li ha demanat que "deixi de tacar el bon nom de les Forces Armades en la seva recerca d'autopromoció en la venda del llibre", 'No, mi general', escrit per la diputada i la militar assetjada, i publicat la setmana passada. La parlamentària d'UPyD ha afirmat que "hi ha moltes 'zaidas' en l'Exèrcit de Terra" i ha demanat la dimissió a Morenés, a qui ha acusat de negar a la capitana afectada l'ajuda que li va demanar per escrit.

Després d'acusar el ministre d'afegir mentides sobre aquest cas, li ha demanat que acceleri l'expedient obert sobre la petició de baixa de Zaida perquè "l'única cosa que ella vol és sortir". "Un cas com aquest no es pot tornar a repetir", ha insistit Lozano, que ha advertit que "hi ha sàdics que encara volen seguir torturant psicològicament la comandant". Perquè segons la versió de la capitana, la denúncia del cas d'assetjament va fer que militars amics de l'assetjador intentessin construir una trama acusadora contra l'assetjada que ha acabat amb la sol·licitud de baixa de l'exèrcit.

Morenés fa callar a la diputada que ha denunciat el cas

Morenés ha demanat "disculpes" a l'hemicicle per haver ordenat callar amb un gest a la diputada d'UpyD. "Demano les meves disculpes per haver fet un gest de silenci", ha contestat Morenés a la diputada, quan aquesta ha manifestat que no estava "d'acord amb que el ministre faci callar a les dones i en concret a les militars que pateixen assetjament sexual".

Ja als passadissos, Morenés ha rebutjat l'acusació de "masclista" i ha negat que "empatitzi amb els abusadors", i ha afirmat: "Jo no sóc en absolut masclista, no ho he estat mai, el que m'agrada és que em respectin el mateix que jo als altres ". La diputada Lozano ha rebut als passadissos el suport de diputats d'altres grups de l'oposició, com el socialista Pedro Saura, que ha titllat de "patètic" al ministre i ha censurat sobretot el seu gest d'imposició de silenci. També el diputat d'IU Gaspar Llamazares ha qualificat de "vergonyosa" l'actuació de Morenés, que al seu parer "hauria d'haver estat cessat abans i ara amb molta més raó, perquè no ha protegit els drets de les dones a l'Exèrcit".

Al final del ple, Zaida Cantera ha agraït a la societat el seu suport a la "dignitat" de les dones en les Forces Armades. De baixa mèdica des del febrer de l'any passat, no ha volgut fer més declaracions ja que suposaria una falta que podria desembocar en un expedient d'expulsió de l'Exèrcit. Qui sí que ha parlat ha estat el seu marit, José Lóbez, oficial en comissió de serveis, que ha titllat de "pocavergonya" a Morenés i ha lamentat que les dones del Partit Popular hagin aplaudit la rèplica del ministre.

En el seu llibre "No, mi general", la militar denuncia l'assetjament sexual i laboral que assegura haver patit. Relata la seva "experiència brutal i traumàtica de ser assetjada sexualment primer, i perseguida laboral, professional i personalment després, a manera d'escarment, per aquells que m'haurien d'haver protegit". Zaida Cantera, després de tornar d'una missió al Líban el 2008, es va reincorporar al seu lloc en l'Exèrcit de Terra i va començar la història d'assetjament per part d'un dels seus superiors, el coronel Isidre Josep de Lezcano-Mújica.

Es va decidir a denunciar i el Tribunal Militar Central, en sentència dictada el 8 de març de 2012, va condemnar al llavors coronel a dos anys i deu mesos de presó per delicte d'"abús d'autoritat", amb tracte degradant, ja que llavors l'assetjament sexual no estava tipificat en el Codi Penal Militar. El 14 de juliol de l'any passat va sol·licitar la incoació d'un expedient d'insuficiència de condicions psicofísiques per determinar si encara posseeix les facultats per continuar en l'Exèrcit.

stats