Política 16/10/2017

Els Mossos investiguen si alguns dels seus agents van desobeir l'ordre de tancar col·legis durant l'1-O

El cos ha obert una informació reservada per analitzar possibles incompliments d'ordres el dia del referèndum

Enric Borràs
2 min
Una parella de mossos davant l’Escola Gili Gayà de Lleida, un dels centres de vot de l’1-O.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra tenen en marxa un expedient d'informació reservada per analitzar si l'1 d'octubre hi va haver agents del cos que van desobeir l'ordre de tancar col·legis electorals sense utilitzar la violència. Segons ha avançat 'El País' i ha confirmat aquest diari, hi ha indicis que alguns mossos, a títol individual, no van obeir les ordres explícites que s'havien donat de cara al referèndum en compliment de la interlocutòria de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La policia catalana va obrir la informació reservada el mateix 1 d'octubre, i explica que investiga aquest incompliment a l'informe que va lliurar al TSJC per justificar les seves actuacions durant el dia del referèndum. Segons ha pogut saber aquest diari s'investiguen alguns casos d'agents que haurien pogut confraternitzar de manera gairebé explícita amb els responsables d'algun col·legi electoral o els ciutadans que els defensaven. Les ordres que tenien, en canvi, eren de tancar els centres de vot sempre que fos possible fer-ho sense violència. Segons ha pogut saber l'ARA, aquestes ordres es van anar recordant periòdicament durant el dia 1 als responsables territorials del cos, perquè al seu torn transmetessin això mateix als agents.

El cos encara no té quantificat el nombre de casos de possibles incompliments, però es tractaria de casos individuals concrets i no d'una conducta general de tot el cos, que tenia unes ordres molt clares de tancar tots els col·legis electorals que els fos possible. El cos va comunicar que el dia del referèndum els seus agents van impedir que es votés en 446 col·legis. 297 centres de vot no van arribar a obrir els Mossos els van custodiar perquè no ho fessin, i en 149 es va aturar la votació o es van requisar urnes. En concret, van aturar les votacions a 99 centres, a 24 dels quals van requisar urnes, i en 50 locals es van confiscar urnes, tot i que no s'hi van aconseguir aturar les votacions.

stats