Política 25/10/2016

El govern de Badalona apel·la al dret de representació i denuncia la "judicialització" de la política davant del jutge

Una cinquantena de persones de diferents partits i entitats acompanyen els acusats fins als jutjats

Laia Vicens
3 min
Moment de l'entrada dels regidors als jutjats.

BadalonaEls dos regidors del govern municipal de Badalona que aquest dimarts han declarat davant del jutge com a investigats per haver desobeït una resolució judicial que els prohibia obrir l'Ajuntament el 12-O han defensat la seva actuació i ho han definit com un acte de sobirania local. Avui han declarat el tinent d'alcalde i alcalde accidental el dia dels fets, Oriol Lladó, i el tinent d'alcalde que va estripar la resolució, Jose Téllez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Oriol Lladó ha explicat que han respost "amb la mateixa normalitat" que el dia de la Hispanitat van atendre la ciutadania. Així, segons ell mateix ha relatat, han apel·lat davant del jutge al dret a la representació política –atendre la ciutadania és un "acte de normalitat", ha insistit– i han denunciat "el nou intent de judicialitzar la política", que al seu parer només és un "circ" i una "cortina de fum" provocada pel PP. "Intenten fer servir l'àmbit judicial com a arma", ha lamentat, i ha criticat que els populars provin de "reconduir" el conflicte polític a través de la justícia.

Per la seva banda, Téllez ha dit que no es penedeix d'haver estripat la resolució judicial. Segons ha dit, es tracta d'un acte de "llibertat d'expressió" que servia denunciar la "manipulació" de les decisions judicials per tal de "coartar la llibertat" dels regidors. Téllez ha explicat a la premsa que davant del jutge ha defensat la sobirania local i ha dit que el que «estava en joc» era la democràcia municipal, perquè la decisió de no fer festa el 12-O es va prendre arran d'un acord amb els treballadors de l'Ajuntament.

Segons ha dit, ell no es va plantejar no presentar-se als jutjats (com han fet l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, o el regidor de la CUP a Vic, Joan Coma) perquè el cas «no té res a veure» amb citacions de l'Audiència Nacional, sinó amb un tema de sobirania local.

Tots ells han arribat als jutjats de Badalona acompanyats per una cinquantena de persones, entre els quals de diputats de Junts pel Sí i la CUP, de dirigents d'Òmnium, l'ANC, l'AMI i també de l'alcaldessa de la ciutat, Dolors Sabater. S'han trobat a l'edifici municipal del Viver i han anat en comitiva fins als jutjats per acompanyar els regidors. Han estat rebuts amb crits de "desobediència", "independència" i "que sí, que sí, que sí que ens representen". Està previst que demà declarin els altres tres representants investigats.

Concentració de suport sobiranista

A banda dels tres regidors que han anat a declarar, la protagonista del matí ha estat l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que ha reivindicat la "fortalesa" amb què els municipis defensen la seva sobirania i ha denunciat la "ingerència" de l'Estat en un cas eminentment local. Així, Sabater ha criticat la "precarietat democràtica" de l'estat espanyol i ha lamentat que el poder polític i el judicial estiguin "en connivència".

La portaveu adjunta de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha expressat el seu suport als que "empenyen pel canvi democràticament" i ha condemnat que la resposta de l'Estat al procés català sigui "l'immobilisme" i la "política judicialitzada".

Per la seva banda, la diputada de la CUP Gabriela Serra ha avisat que les mobilitzacions d'ahir a Vic i d'avui a Badalona són una "advertència claríssima" que posa en evidència que el "regne del 78 s'ha acabat". "Que s'ho aprenguin a Madrid i al Tribunal Constitucional perquè això no té marxa enrere", ha assegurat, tot reivindicant la "mostra de sobirania i democràcia" dels regidors de Badalona.

Des d'En Comú Podem, la diputada al Congrés Sonia Ferrer ha denunciat que el PP "utilitzi la justícia per fer política" i ha atribuït aquest cas al fet que l'exalcalde popular de Badalona, Xavier Garcia Albiol "no hagi assumit que ha perdut l'alcaldia".

Des de les entitats sobiranistes, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha donat suport als regidors davant la "permanent judicialització" de la política i ha avisat que l'independentisme no farà "cap pas enrere" malgrat tots els intents de l'Estat d'"incendiar" els passos cap a la independència.

Eudald Calvo, alcalde d'Argentona i vicepresident de l'AMI, també ha donat suport als representants investigats davant "l'exercici de democràcia local". "No pot passar que elements que estan a la dreta de la dreta qüestionin la democràcia dels municipis i no podem tolerar que es dinamiti la sobirania dels pobles", ha afirmat, recordant també el cas del regidor de Vic investigat per sedició.

stats