CORRUPCIÓ INSTITUCIONAL
Política 17/07/2012

Munar, condemnada a presó

L'antigament totpoderosa Maria Antònia Munar, exlíder d'Unió Mallorquina i expresidenta del Consell Insular de Mallorca, podria acabar entre reixes per una sentència de cinc anys i mig de presó.

Enric B. Abelló
2 min
LA CAIGUDA DE MUNAR Maria Antònia Munar va tenir durant molts anys un gran poder a Mallorca. Feia i desfeia al seu partit,  Unió Mallorquina, i al Consell Insular sense que ningú li aixequés la veu. El seu era un partit frontissa que es cobrava el suport al PP o al PSOE -indistintament- amb quotes de poder.

PALMA.L'Audiència de Palma va condemnar ahir a cinc anys i mig de presó l'expresidenta del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar. És una sentència que marca el camí, ja que l'expresidenta té més casos pendents, i ho fa d'una manera especialment dura, perquè la Fiscalia Anticorrupció tot just demanava mig any més. L'exdirectora de comunicació de Munar, Margalida Sotomayor, també va rebre el cop d'una condemna de cinc anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exvicepresident del Consell Miquel Nadal, en canvi, va quedar condemnat a dos anys, set mesos i quinze dies entre reixes. Li han aplicat l'atenuant de confessió. De fet, va ser Nadal qui va explicar durant el judici que Munar li havia donat, el 21 de novembre del 2004 i dins del cotxe oficial, un sobre amb 300.000 euros en efectiu. Aquells diners van servir perquè l'endemà tots dos compressin la meitat d'una productora, Video U, a través de dos testaferros.

De moment, però, cap dels acusats no entrarà a la presó si presenten un recurs al Tribunal Suprem, com és previsible que facin. Ahir mateix Munar va enviar un comunicat de premsa des del seu correu electrònic personal en què defensa que és innocent, critica que el tribunal faci cas de les "mentides" d'altres acusats i anuncia un recurs.

Amb la productora Video U, Munar i Nadal pretenien aconseguir una llicència per obrir un canal de televisió "que servís per a la seva promoció pròpia" i la del seu partit, Unió Mallorquina, segons la sentència. Però van fallar perquè el govern controlat pel popular Jaume Matas no els va concedir cap freqüència. Amb tot, els anys 2004 i 2005 el Consell de Mallorca va subvencionar la productora amb 240.000 euros per fer un programa de ràdio que no va arribar a existir mai.

El tribunal inclou en la justificació de les condemnes a Munar i Sotomayor "el context social que desgraciadament vivim", en referència a la crisi, i el descrèdit causat en la confiança dels ciutadans vers l'administració. Els acusats són culpables dels delictes de malversació de diners públics, prevaricació, frau a l'administració i falsedat en document oficial. Munar i Nadal van votar al ple del Consell la subvenció a una empresa que controlaven, cosa que era incompatible amb el seu càrrec.

stats