RELACIONS DE L’ESQUERRA
Política 21/08/2016

Mundó reclama als ‘comuns’ que es posicionin

El debat sobre el referèndum unilateral tensa la relació entre ERC i les confluències d’esquerres

Neus Vidal
3 min
El conseller de Justícia, Carles Mundó (segon a la dreta), va participar ahir en la Universitat Catalana d’Estiu (UCE).

Prada (conflent)“Sorprèn l’agressivitat extrema que estem detectant en sectors, especialment d’ERC, respecte a l’espai dels comuns ”. La frase, dita per la coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas, en declaracions a l’agència Efe, constata un cop més com la relació entre republicans i comuns s’ha anat tensant en els últims mesos arran de debats com el del referèndum unilateral d’independència (RUI), l’últim que ha fet saltar espurnes entre les forces d’esquerra. Poques hores després, des de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que se celebra a Prada (Conflent), el conseller de Justícia, Carles Mundó, aprofundia en la distància amb els comuns, a qui retreia la seva ambigüitat en el procés sobiranista. “Ha arribat l’hora de mullar-se i posicionar-se”, va dir Mundó a les confluències d’esquerres. “És evident que potser la direcció no ho farà, però els seus votants necessiten desllorigar aquesta qüestió”, va insistir, posant en el punt de mira el col·lectiu de votants que s’inclinen pels comuns a les eleccions però que es defineixen com a independentistes a les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller va retreure també a l’espai que representa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que presenti la reforma constitucional i el referèndum pactat amb l’Estat “com si fossin dues opcions vàlides”, i les va considerar “impossibles” a causa de la falta de consens polític entre els partits estatals. “Per acció o per omissió En Comú Podem se suma a l’ statu quo amb els vots que «No ho saben, no contesten»”, va opinar Mundó. Un escenari davant el qual va demanar als votants d’aquesta formació que, si volen fer “un canvi real”, se sumin a la defensa d’un referèndum unilateral en lloc de buscar “excuses”. “Per acció o per omissió estan permetent que continuï la monarquia espanyola”, va afegir, i els va instar a triar entre això o la “República Catalana”. D’aquesta manera el conseller feia una crida als votants dels comuns expressant que “l’única possibilitat de canvi real i de fer un país nou és sumar una majoria a favor de la República Catalana”.

La intervenció de Carles Mundó a la Universitat Catalana d’Estiu va molestar al líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, que a través de Twitter va respondre que el que s’han de preguntar els comuns és “si val la pena mantenir un conseller tan demagog”.

La topada entre Mundó i les confluències d’esquerres és només un episodi més que evidencia com en els últims mesos s’ha eixamplat la distància entre uns i altres. Una tensió que ja s’ha deixat veure abans en els xocs per la mesa del Congrés, la falta d’acord a l’Ajuntament de Barcelona i la participació en els actes de la Diada. També en les diferències sobre el full de ruta que ha de seguir el Govern, que es van fer evidents en el debat al Parlament sobre les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Un espai que l’independentisme volia que servís per sumar l’espai de Colau i que va acabar enfrontant dos moviments que lluiten per ser hegemònics a Catalunya.

“De llei a llei”

La visita de Mundó a l’UCE també va servir per parlar de la construcció d’un nou estat des d’una perspectiva legal. En el marc d’un debat sobre les garanties jurídiques del procés constituent, va destacar que el canvi de la legalitat espanyola a un ordenament jurídic català “no suposarà un buit legal”. “El procés culminarà a les urnes i acabarà a les urnes i anirà de llei a llei per donar seguretat jurídica”, va afirmar.

L’instrument per a aquest període de transició, va explicar Mundó, serà la llei de transitorietat jurídica, que ha de servir perquè els ciutadans i les empreses sàpiguen per quines lleis estan regits en cada moment. Durant aquest període de transició, el conseller va destacar que funcionaran el conjunt de normes que el Parlament ja ha aprovat -també les normes suspeses pel Tribunal Constitucional-, així com, momentàniament, les normes de l’ordenament jurídic espanyol sobre les quals la cambra catalana encara no hagi legislat. També el director de l’Oficina per a la Millora de les Institucions d’Autogovern, Josep Maria Reniu, va admetre la necessitat d’adoptar lleis espanyoles de manera provisional. Així, va destacar que probablement el Codi Penal espanyol s’hauria de fer servir mentre no n’hi hagi un de català, tot i opinar que podrien no aplicar-se ja articles com el de la presó permanent revisable, perquè és contrari a l’esperit” de la República Catalana.

Tot plegat, un debat sobre com encarar el tram final d’un procés sobiranista que Mundó va comparar amb l’ascens a l’Everest: “Ens queda la part més difícil, que és l’ascens al cim”.

stats