Política 22/04/2016

La independència és impossible? Neus Munté defensa a la Cope el full de ruta sobiranista

La consellera de presidència afirma que ja "no és creïble" una oferta de millora de finançament o una reforma constitucional: "Això no és el que demana la ciutadania"

Ara
2 min
Neus Munté: “Dono absolutament per descomptat el sí de la CUP a l’aprovació dels pressupostos”

Barcelona"La independència és impossible, no la vol Espanya, ni la Unió Europea ni l'economia". Aquesta és una de les afirmacions que ha hagut de respondre la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en una tertúlia a la Cope dirigida pel periodista Carlos Herrera. La dirigent de CDC s'ha defensat de les crítiques al full de ruta sobiranista asseverant que hi ha una majoria absoluta al Parlament que avala la independència i que Catalunya ja ha reclamat anteriorment plantejaments més "fàcils" de complir a Madrid, com el pacte fiscal, davant els successius cops de porta de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Que la independència no és possible? Això ja ho veurem... el que no és creïble és una reforma constitucional o una millora del finançament. La ciutadania de Catalunya no vol això", ha dit Munté, afirmant que hi ha una majoria social independentista a Catalunya i una de més àmplia que vol un referèndum per poder decidir el futur polític del país.

La consellera de Presidència ha defensat, davant els que s'escudaven en el fet que l'independentisme no havia assolit el 50% de vots el 27-S, que no es podia atribuir el 'no' a l'estat propi a tots els votants de Catalunya Sí que es Pot o el PSC. Munté ha esgrimit que els ciutadans no van poder escollir entre un sí o un no a la independència i que molts dels electors a qui se'ls atribueix ser contraris a la sobirania plena estan a favor del dret a decidir.

Sobre la cimera Puigdemont-Rajoy...

Després de la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, la consellera ha constatat el distanciament dels posicionaments entre els dos governs, sobretot en el rumb nacional. "Les discrepàncies són molt profundes", ha afirmat, tot i que ha valorat positivament que per primer cop en dos anys hi hagués un contacte institucional al més alt nivell entre els dos governs i que Puigdemont, sent el primer president amb un mandat independentista, pogués al llarg de dues hores exposar el seu rumb en relació amb l'"encàrrec" de la ciutadania. En resum, "escepticisme" davant un eventual millora de les relacions entre Madrid i Barcelona.

Sobre la governabilitat a Espanya...

Tres mesos enrere Junts pel Sí i la CUP bregaven per desbloquejar la investidura i no abocar Catalunya davant unes noves eleccions. Tot i els estira-i-arronsa en les relacions d'aquests grups –ahir la segregació d'escoles per sexe i els comptes per aquest 2016 van evidenciar les discrepàncies–, Munté ha posat en valor un acord que no "semblava possible" i que va permetre fer govern "davant els que se'n reien". D'aquesta manera, ha posat l'accent en les dificultats a Espanya per gestionar el resultat electoral del 20 de desembre, sobretot pel que fa a les noves majories que poden sorgir de les urnes si es repeteixen eleccions el 26 de juny. En aquest punt, ha valorat que Podem ja defensa a escala estatal la necessitat de fer un referèndum d'independència a Catalunya.

"Jo, encantat del referèndum, sempre que em deixin votar a mi...", ha conclòs un dels participants a la tertúlia en defensa que sigui tot Espanya qui pugui decidir si Catalunya pot separar-se de l'estat espanyol o no.

stats