Política 28/09/2011

Nadal acusa el Govern de preparar la immolació de Catalunya promovent retallades indiscriminades

En un discurs molt dur, el cap de l'oposició denuncia que Catalunya està pitjor que fa 9 mesos però proposa un acord nacional per encarrilar la sortida de la crisi per l'any 2012

Pere Martí
2 min
Joaquim Nadal

BarcelonaEl cap de l'oposició ha atacat durament les retallades que està fent l'executiu i ha criticat que el Govern només es centri en la limitació del dèficit sense preveure mesures de creació de riquesa. Per evitar malentesos, només començar el seu discurs ha advertit que el PSC avalarà el Govern en temes lingüístics, en el desplegament de l'Estatut i en la millora del finançament, però no ha subscrit la proposta de pacte fiscal, sinó que ha reivindicat el model pactat pel tripartit el 2003.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però feta la prèvia, ha començat a disparar contra un govern que segons el cap de l'oposició "ha trencat el fil de la cohesió nacional i social" amb la seva política econòmica, que va contra les classes més desafavorides. Si la Generalitat manté aquest camí de les retallades "està preparant la immolació de Catalunya". Nadal ha fet una llarga llista de sectors afectats pels ajustos de despesa i ha acusat Mas de no ser el president de tots els catalans, sinó només d'uns quants, cosa que ha irritat les files de CiU. Malgrat les crítiques, Nadal ha tancat la seva intervenció proposant un acord de país "aplicable" per encarar la sortida de la crisi l'any que ve. En cap moment s'ha ofert, però, per pactar els pressupostos del 2012.

La duresa de Nadal ha obligat el president de la Generalitat a respondre de forma contundent, recordant a Nadal el desgavell del tripartit. Mas ha explicat que el que sosté el cap de l'oposició "no s'ho creu ningú"perquè la memòria de la gestió del tripartit encara està present entre la gent. "Abans era difícil de dir si hi havia govern o no", ha rematat, i ha afegit que el record del tripartit està "massa tendre" com per fer creïbles les crítiques de Nadal. "Deixin passar una mica de temps", li ha recomanat. Irònicament, Mas ha explicat que esperava que el PSC demanés excuses pel "cràter" que va deixar a les finances de la Generalitat, cosa que no s'ha produït. Pel que fa a l'autogovern, Mas i Nadal han evidenciat les escasses complicitats entre CiU i el PSC, sobretot quan Nadal ha explicat que l'exclusió de la federació nacionalista de la reforma exprés de la Constitució no era un fet greu.

stats