Política 22/04/2011

Nadal vol que el PSC surti del congrés amb una veu pròpia "més visible" en política espanyola per recuperar electorat

El cap de l'oposició veu "perfectament possible" una bicefàlia i que el candidat s'esculli més endavant

Acn
2 min
Quim Nadal durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaEl president del grup parlamentari del PSC i cap de l'oposició, Joaquim Nadal, aposta perquè el PSC surti del congrés de la tardor amb una veu pròpia "més visible" en política espanyola per recuperar l'electorat perdut. Aquesta és la recepta que, en una entrevista a l'ACN, dóna Nadal per refer l'espai socialista, tot i que evita parlar obertament d'un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. Nadal, que demana fer "tot el que calgui" perquè "no es desdibuixi" el catalanisme dels socialistes catalans, veu "perfectament possible" que del congrés en surti una bicefàlia amb un primer secretari i un candidat a la presidència de la Generalitat, que s'haurien d'escollir en dos temps diferents. Més que abordar el seu ideari, Nadal creu que el PSC ha de centrar el seu congrés de la tardor "en termes de recuperació de la centralitat i d'espais socials i electorals", i per això cal parlar més "d'estratègia política" que no pas d'idees i valors. "Totes les idees del PSC són moltes, molt madures, reiterades, conegudes i extensament sotmeses a debat", ha remarcat, "els valors sòlids del socialisme democràtic no canvien a cada congrés, sinó que duren i perduren perquè són vàlids més enllà de conjuntures polítiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, Nadal considera que, per "recuperar espais" perduts, cal centrar-se a trobar les fórmules necessàries perquè el PSC tingui "una veu pròpia visible, clara, identificable i neta". Per Nadal, aquestes fórmules s'han de buscar "Catalunya endins i Catalunya enfora", i el PSC "ha de ser en la política espanyola més visible i més identificable en la relació federal que té amb el PSOE". Tot i que ha evitat parlar de grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats per no entrar en una "qüestió de noms" que pugui "portar a la perversió" del debat, ha remarcat que en els "temes oberts" hi ha d'haver un "major pes, presència i visibilitat del PSC com a tal en la política espanyola".

Nadal considera que, després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, la societat catalana demana als socialistes catalans que "es posicionin de forma més clara, més visible, més nítida" i que, sense renunciar a les posicions d'un partit de centre-esquerra català, "alhora també la catalanitat i el catalanisme polític del PSC sigui nítid i indiscutible". En aquest sentit, ha remarcat que el PSC és "un partit netament catalanista des de la seva fundació", però que "ha de fer tot el que calgui i tot el necessari perquè no es desdibuixi aquest catalanisme". Per exemple, ha advertit que "tots els intents d'identificar un sector més catalanista" al partit "contribueixen a desdibuixar el catalanisme del PSC, perquè l'identifiquen amb un sector i no amb la doctrina fundacional del partit".

stats