CONCERT ECONÒMIC
Política 22/07/2012

Navarro vol un gest de Mas per poder donar suport al pacte fiscal

El consell nacional del PSC va habilitar el seu líder, Pere Navarro, per negociar fins a l'últim sospir el pacte fiscal. Els catalanistes prioritzen ser en el consens però la direcció espera un gest de CiU.

Roger Tugas
3 min
Pere Navarro va acceptar ahir en el consell nacional del PSC que la proposta de concert econòmic resulta "molt atractiva" però la rebutja perquè és un "sistema arcaic".

BARCELONA.El PSC té ganes de donar suport al pacte fiscal. Desitjós de recuperar centralitat política, no es pot permetre quedar aïllat amb el PP en una qüestió tan rellevant, però tampoc vol anar a remolc de CiU. El consell nacional dels socialistes va viure ahir un intens debat amb més de vint intervencions, totes en la línia de buscar l'acord, però amb accents diferents sobre si cal prioritzar el model propi o el consens català. Al final, una resolució sense gaires concrecions, límits, ni línies vermelles que va ser aprovada amb només una abstenció habilitava el primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, per negociar fins a l'últim moment un acord amb el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un text obert perquè permeti trobar una solució", explica un dirigent socialista. La resolució reclama un pacte fiscal "que impliqui un canvi de model", "propi" per a Catalunya, que atorgui "plena capacitat de decisió sobre els impostos" i que limiti uns "nivells de solidaritat a partir de criteris d'equitat". Res de res sobre els elements conflictius, com l'agència tributària catalana, per facilitar al màxim l'acord.

Però la negociació, tot i la voluntat d'entesa, no significa adhesió i, segons fonts del PSC, el que busquen és un gest que demostri la voluntat real d'afegir-los al consens i per justificar el seu vot afirmatiu, no un gir en el model ja acceptat per CiU, ICV i ERC. Una "demostració que permeti que tothom pugui votar-ho i després que cadascú en faci les seves interpretacions", segons expliquen. És un escenari semblant al del model inclòs el 2005 en l'Estatut. Llavors, CiU i ERC celebraven haver-hi incorporat el concert, mentre que el PSC defensava que es tractava d'un model de tall federal.

Dimarts, el dia clau

Els dirigents socialistes veuen dimarts com la data en què es pot resoldre tota la negociació. Els partits presentaran dilluns les esmenes i les negociaran l'endemà, tot i que fins a primera hora de dimecres -el dia del ple del pacte fiscal- poden tancar transaccions. La possibilitat que el Govern n'accepti del PSC serà el termòmetre que faci bascular el sentit del seu vot. Els socialistes, però, dubten que CDC realment els vulgui dins el consens, excepte alguns dirigents com el mateix Artur Mas. Veuen els nacionalistes "presos" dels seus pactes amb ERC, que temen que presenti esmenes per radicalitzar encara més el pacte fiscal, assimilant-lo del tot al concert econòmic. Els republicans insistien ahir que no acceptarien res que no fos un calc del model del País Basc, que Navarro considera "arcaic".

El PSC afirma que aquesta opció no tindria recorregut i tan sols portaria el país "cap al xoc de trens, la frustració i l'electoralisme", un trajecte que no volen avalar. De fet, temen que CiU només faci servir el pacte fiscal per estavellar-lo contra Madrid i justificar un avançament electoral favorable o un procés d'independència. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va replicar que "el que genera frustració són els plantejaments curts de mires" i va tornar a demanar el vot socialista.

Ros creu que ja no és un concert

Les intervencions en el consell nacional més favorables al consens van venir del sector catalanista, per boca de Joan Ignasi Elena, Montserrat Tura i Marina Geli. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va ser un dels primers a parlar i ho va fer per afirmar que els socialistes no poden "quedar fora del pacte fiscal". Segons Ros, "el PSC ha de ser sempre el que més defensi el millor finançament de Catalunya". Rebutja un calc del model basc, però diu que ja hi ha elements que el diferencien prou, com la col·laboració amb la Hisenda espanyola i el fons de solidaritat previst.

stats