Política 19/12/2011

Pere Navarro exigirà a Mas "explorar noves mesures fiscals" si vol pactar els pressupostos amb el PSC

El nou primer secretari del partit diu que els socialistes "podrien votar diferent del PSOE a Madrid" si calgués. No aclareix el futur d'Iceta, Zaragoza i Nadal

Ara
2 min

BarcelonaCaldrà "explorar noves mesures fiscals", adreçades a les classes més acomodades del país si Artur Mas vol pactar els pressupostos de 2012 amb el PSC. És l'advertiment que ha llançat aquest dilluns el nou secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, en les tres entrevistes que ha concedit aquest matí, a Catalunya Ràdio, a TV3 i a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Entenem que cal estalviar, però s'ha de fer sense posar en perill l'estructura de l'estat del benestar. I creiem que s'han d'explorar altres mesures fiscals per millorar els ingressos, a part de reduir les despeses", ha dit en les tres entrevistes. Tanmateix, no ha concretat, tot i matisar, en la conversa amb RAC1, que caldrà fixar-se en "els ciutadans que tenen més possibilitats econòmiques".

Al programa El Matí de Catalunya Ràdio ha retret a CiU que hagi gairebé eliminat l'impost de successions, fet que segons els seus càlculs ha fet perdre uns 400 milions d'ingressos per a la Generalitat. "El Govern diu que només són uns 150", ha replicat el conductor del programa, Manel Fuentes. "Doncs devem tenir xifres diferents", ha rematat Navarro.

Veu pròpia, però no grup propi

Pel que fa al partit, el nou primer secretari dels socialistes catalans ha de tenir "veu pròpia" al Congrés, tot i que no hi haurà grup propi. En l'entrevista a Catalunya Ràdio ha assegurat que malgrat que continuaran dins el grup del PSOE, "podrien votar diferent" dels socialistes espanyols quan calgui i si cal. Una possibilitat que, segons ell, deixa oberta "l'esmena Ros-Bustos" aprovada pel congrés de la formació, que ha rebutjat tenir el seu propi grup a Madrid.

Sobre l'etern dilema entre les dues ànimes del PSC, i després que representants del que es considera l'ala més catalanista del partit com Montserrat Tura i Ernest Maragall hagin quedat fora de la nova executiva –com ha remarcat el conductor del programa, Manel Fuentes–, Navarro creu que des d'aquest cap setmana el que hi ha és "una gran ànima del PSC". "Durant el congrés he vist un ambient d'unitat que feia molts anys que no es veia al partit". També ha desmentit que l'executiu sigui continuista. "Només cal mirar la foto, amb moltes cares noves", ha puntualitzat.

El nou primer secretari no ha volgut pronunciar-se, però, sobre el futur de tres noms clau en la història recent del PSC que no tenen garantida la presència a l'executiu si no obtenen o conserven algun càrrec institucional que els en faci membres nats. És el cas de José Zaragoza, fins ara secretari d'organització; Miquel Iceta, fins ara viceprimer secretari, i Joaquim Nadal, actual president del grup socialista al Parlament de Catalunya.

Què passarà amb Iceta, Zaragoza i Nadal?

Navarro ha insistit que encara no se sap si Zaragoza serà el líder dels socialistes catalans al Congrés –Daniel Fernández, un dels nous homes forts del partit, deixarà el càrrec– i ha remarcat que tampoc se sap si Iceta presidirà la Fundació Rafael Campalans, dos càrrecs que els obririen les portes de l'executiu. I pel que fa a Joaquim Nadal, ha dit que l'executiu s'ha de reunir aquesta tarda i, entre altres coses, decidir si el ratifica com a president del grup parlamentari. "Jo tinc la meva proposta, però l'exposaré aquesta tarda a l'executiu i després la farem pública", ha sentenciat.

stats