RELACIONS PARLAMENTÀRIES
Política 27/04/2012

Navarro demanarà a Mas més reconeixement al PSC

Segona trobada entre el president de la Generalitat i el nou líder del PSC aquest matí a Palau. En teoria es tracta de parlar del pacte fiscal, però els socialistes estan enfadats pel tracte que reben de CiU.

Pere Martí
2 min
Pere Navarro planteja la reunió amb el president de la Generalitat com un test per veure si és possible col·laborar amb CiU.

BARCELONA.Els socialistes no estan contents amb el tracte que reben per part del president de la Generalitat, Artur Mas, i per extensió de CiU. L'esperit que va portar el PSC a abstenir-se en la sessió d'investidura del candidat nacionalista s'ha evaporat completament. El document que va servir per segellar l'abstenció és paper mullat i avui les relacions són fredes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No solament no hi ha hagut sociovergència, sinó que, a més, CiU ha anat compaginant acords amb el PP i amb ERC, fins i tot amb ICV, com és el cas de la comissió d'estudi del concert econòmic. Però en les grans decisions, com els pressupostos, o la llei de la CCMA, els socialistes s'han vist desplaçats pel PP i ara que toca obrir la carpeta del pacte fiscal, CiU ha començat per ERC, en lloc del PSC, el principal partit de l'oposició, recorden a Nicaragua.

L'ambient amb què se celebra la reunió no és el millor per arribar a acords. L'objectiu de la reunió, per part del president de la Generalitat, és sumar els socialistes a la reivindicació del pacte fiscal, però Navarro també li plantejarà la necessitat de "normalitzar" les relacions, perquè, segons fonts de Nicaragua, són "distants". Normalitzar vol dir que Mas tingui en compte que són el primer partit de l'oposició a l'hora de dissenyar la seva política de relacions institucionals.

Pel que fa al pacte fiscal, Navarro posarà damunt la taula la proposta que va presentar al mes de febrer, que manté algunes diferències amb la de la comissió parlamentària pel concert, avalada per CiU, ERC i ICV. La diferència principal és qui té la clau de la caixa, que pels socialistes ha de ser compartida amb l'Estat. Amb tot, consideren que hi ha marge d'acord, sempre que Mas opti per vies possibilistes que no aboquin a un nou "fracàs".

Estratègia independentista

El Govern havia apuntat la possibilitat de situar la negociació en el model de finançament que hi ha en l'Estatut del 2005, que va votar el PSC, però fonts socialistes rebutgen aquesta via i segueixen posant com a punt de partida el document de la conferència de Navarro. El que preocupa més al PSC no és només el pacte fiscal, sinó l'estratègia de CiU en aquest tema. Navarro vol saber si el president té en compte el pacte fiscal com un objectiu en si mateix o com un esglaó en el marc d'una estratègia independentista. En el cas de la segona opció, aleshores el PSC "no seguiria".

stats