DEBAT SOCIALISTA
Política 10/09/2012

Navarro implora al PSOE que reforci ja el PSC per frenar l'independentisme

Pere Navarro i el PSC assumeixen que la Diada serà un clam independentista i que, més enllà d'això, el sobiranisme creix. Per això demanen ajuda al PSOE per parar-li els peus. La recepta: el federalisme.

J. Rusiñol / F. Casas
3 min
CHACÓN ES DEIXA VEURE AMB NAVARRO PERÒ NO BADA BOCA
 Carme Chacón, cap de llista del PSC a les generals, està desapareguda de l'escena pública catalana. Ahir, però, es va deixar veure amb Pere Navarro a la seu del PSOE, seient amb la delegació del PSC al comitè federal. Ella no abandona la idea de liderar el socialisme espanyol i fa feina a Madrid per concórrer a les primàries de cara a les pròximes generals.

MADRID / BARCELONAEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, es va plantar ahir a la seu del PSOE al carrer Ferraz amb un missatge ben clar: si de veritat als seus companys els preocupa, com a ells, la unitat d'Espanya i el creixement del sobiranisme a Catalunya, que es plasmarà en la manifestació de demà a Barcelona, el que han de fer és posar-hi remei. I la fórmula només passa per defensar, sense reserves, el model federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va passar la campanya de les espanyoles fent propostes recentralitzadores, com ara lleis per assegurar el mercat únic. Ahir, però, va demanar al seu partit -sense concretar si faria algun tipus de concessió- que mimi els socialistes catalans i va denunciar la pinça CiU-PP.

El risc d'un "enfrontament civil"

Navarro va fer davant el comitè federal del PSOE, el màxim òrgan del partit entre congressos i que es reunia per primer cop aquest curs, un discurs que si no volia semblar alarmista ho va ser. Va afirmar que la preocupació del PSC per "la deriva sobiranista" que està prenent Catalunya és "profunda" i condueix "a un enfrontament civil de conseqüències incertes i alarmants". Es va lamentar que "ningú a Espanya" entengui el "desassossec de la societat catalana, que comparteixen no pocs votants socialistes".

Davant de tot plegat, per ell només hi ha una sortida: la federal. I massa sovint el PSC l'ha defensat en solitari dins el PSOE. "O Espanya reconeix sense embuts la diversitat dels seus pobles o les tensions es faran insuportables", va advertir. "Espanya serà federal o té el risc de trencar-se. Serà federal o no serà", va exclamar en el seu discurs, que segons els socialistes catalans va tenir bona acollida entre els assistents.

Per la direcció del carrer Nicaragua el fet de "socialitzar" el problema com ahir ho va fer Navarro els dóna més força per renegociar les relacions amb el PSOE. El PSC vol poder votar diferent al Congrés i el tema havia de quedar resolt al juliol però l'agenda política ho va retardar. Ara no hi ha data final.

El PSOE, que des de fa temps ja només reserva el federalisme per als noms dels organismes interns, va haver de respondre a la crida de Navarro, una de les més contundents dels últims temps. Rubalcaba va afirmar que el PSC trobaria "comprensió" en el socialisme espanyol perquè té un paper fonamental com a representant del "catalanisme d'esquerres" en un moment de "tensió creixent" entre Catalunya i Espanya. Un malestar que, segons Rubalcaba, Mariano Rajoy no vol veure quan segueix pactant amb CiU, "que fa propostes sobiranistes". Això passa, segons ell, perquè a la dreta catalana i espanyola "els uneixen les polítiques econòmiques i no els agrada el PSC". Per això va animar a fer-los costat.

Una marxa independentista

El malestar de què va parlar Navarro és també el que assegura l'èxit de la manifestació de demà. El primer secretari del PSC, com Josep A. Duran i Lleida, d'Unió, va dir que "s'equivoquen" els que creuen que la marxa és independentista. Va afirmar que els militants socialistes que hi vagin a títol individual "ho faran per no deixar el carrer només a mans dels que volen dividir".

Un dels que hi anirà és el líder del corrent intern Avancem, Joan Ignasi Elena. Recollint el guant de les declaracions que feia ahir a l'ARA el nou portaveu parlamentari, Jaume Collboni, Elena va afirmar en una entrevista a La Xarxa: "Els partits hem de discutir sobre el dret a l'autodeterminació amb serenor i sense apriorismes".

stats