Política 28/07/2014

El 'New York Times' es fa ressò del cas Pujol

El diari parla de l'expresident com "el patriarca de la política catalana" i diu que exercia de "baluard contra el separatisme català"

Ara
2 min

BarcelonaEl diari The New York Times s'ha fet ressò del frau de l'expresident Jordi Pujol, a qui anomena "el patriarca de la política catalana" i una "figura influent a Catalunya", encara que ja s'hagi retirat de la política, explica el NYT. El diari explica que Pujol va emetre un comunicat reconeixent que tenia comptes a l'estranger sense declarar, "tot i que ho havia negat prèviament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rotatiu també inclou les reaccions dels partits de l'oposició, que han demanat una investigació "per determinar si els diners són d'una herència o provenen de comissions de quan Pujol dirigia el govern de Catalunya". El diari fa referència a les investigacions als fills de Pujol. "El 2012, 'El Mundo', un diari de Madrid, va dir que la família Pujol va tenir 137 milions d'euros amagat en un banc de Ginebra", diu el NYT, que afegeix que "Pujol va intentar demandar el diari per difamació, però un jutge va rebutjar la seva demanda basant-se en el fet que la informació era d'interès públic i s'havia basat en un informe de la policia". El rotatiu inclou el cas de les ITV que afecta Oriol Pujol i explica que el fill de l'expresident ha deixat el partit en ser acusat "de suborn en l'adjudicació de llicències als tallers que duen a terme les inspeccions de vehicles". El diari diu que una "exnòvia d'Oriol Pujol" va declarar que havia transportat "bosses de diners" a Andorra, tot i que es tracta de Maria Victòria Álvarez, exparella de Jordi Pujol fill.

El rotatiu explica que quan era el líder de CDC –del 1980, quan va accedir a la presidència, fins al 2003–, exercia de "baluard contra el separatisme català", una "cooperació" amb el govern central que "es va convertir en enfrontament" després de la manifestació la Diada del 2012.

El NYT contextualitza l'anunci de Pujol amb el fet que Artur Mas i Mariano Rajoy es reuneixen aquest dimecres a Madrid "per discutir si Mas i el seu govern de coalició pot seguir endavant amb un referèndum per la independència". El rotatiu també explica que "Rajoy ha promès bloquejar el referèndum, argumentant que viola la Constitució".

stats