Política 08/10/2017

Nicola Sturgeon demana que "el diàleg substitueixi la confrontació" en la crisi entre Catalunya i Espanya

La primera ministra d'Escòcia creu que s'ha de respectar la llei però també el dret a decidir

Quim Aranda
2 min
Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia / BBC

LondresRespecte a la llei però també respecte al dret a decidir dels catalans, i necessitat per totes dues parts de deixar enrere posicions extremes. És quasi la quadratura del cercle però la fórmula que la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha expressat aquest matí en el magazín dominical de BBC One 'Andrew Marr Show' com una manera de superar l'actual tensió política entre la Generalitat i el govern de l'Estat. Sturgeon ha fet aquestes declaracions hores abans que comenci aquest dilluns, a Glasgow, el congrés del Partit Nacional Escocès (SNP), on la qüestió de la independència i la demanda d'un segon referèndum ha quedat en un segon pla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sturgeon ha demanat explícitament que "el diàleg reemplaci la confrontació" i ha tornat a condemnar la "inacceptable violència que vam veure diumenge passat", però d'altra banda ha insinuat que la pitjor solució seria que les dues parts avancessin "cap a posicions extremes", en relació amb la possibilitat de declarar unilateralment la independència, des de Catalunya, i suspendre l'autonomia, des de Madrid.

"El que crec que s'ha de reconèixer –ha dit– és la fortalesa dels sentiments a Catalunya. I el que ara hauria de passar és que el govern espanyol, que per descomptat vol fer prevaldre la seva Constitució, i el govern català estableixin una manera de tirar endavant complint amb la llei però també respectant la democràcia i el dret del poble català a decidir el seu futur. Tu no pots senzillament dir que el dret de la gent a triar el seu futur és il·legal".

Conscient dels equilibris diplomàtics en joc, també per la seva condició de cap d'un govern regional, tot i la insistència del periodista la primera ministra no ha volgut entrar en el possible reconeixement de Catalunya en cas de declaració d'independència. "Reconeixem les decisions i declaracions que nosaltres fem. No especularé sobre què farem o què passarà a Catalunya abans que passi, no ho controlo. I no és la meva feina dir quin és el millor futur per a Catalunya. Però tothom hauria de reconèixer la realitat de la situació. La qüestió aquí és com resoldre-la. S'hauria de resoldre amb les dues parts reunint-se i intentant trobar un camí a seguir que respecti tots els principis, la llei i la democràcia i el dret a decidir."

Sobre la legitimitat o legalitat del referèndum de diumenge passat, Sturgeon també ha tirat pel difícil camí del mig. "Va ser un referèndum que molta gent volia i molta gent hi va votar. Espanya manté que era il·legal. Ho entenc, però el que dic és que si la posició espanyola sostenia que era il·legal, segurament la qüestió hauria de ser com hi pot haver un referèndum legal perquè la gent a Catalunya expressi la seva posició. En una democràcia no pots dir simplement que no hi ha una manera legítima per expressar quin futur vols, això és absurd".

Finalment, ha apuntat una solució, tot i que a hores d'ara sembla lluny de ser acceptada pel govern Rajoy. "Espanya i Catalunya han de reunir-se i discutir quin és el camí que cal seguir. Potser la solució és mirar de trobar una mediació independent, potser de la Unió Europea, que hauria d'haver condemnat la violència que vam veure diumenge passat i que, desgraciadament, no ho va fer. Però potser la UE no hi hauria de prendre partit. El diàleg ha de reemplaçar la confrontació", ha tornat a insistir.

stats