TROBADA INTERNACIONAL
Política 21/01/2011

Sarkozy lloa les mesures anticrisi de Zapatero

Els presidents francès i espanyol coincideixen en “la necessitat de garantir una convergència econòmica molt més forta a l’eurozona”, però no aborden la reforma del Tractat de Lisboa

Cristina Rivas
2 min
El president francès, Nicolas Sarkozy, acomiada al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a les escales de l'Elisi.

ParísAquest divendres, el president francès, Nicolas Sarkozy, rebia el cap de l’Executiu espanyol a l’Elisi. El president espanyol hi arribava per entrevistar-se amb el seu homòleg francès sobre temes bàsicament econòmics i financers, però la reunió de treball, que ha durat una hora justa, ha acabat sense declaracions a la premsa. Els dos executius han preferit fer públic un comunicat que subratlla la importància de “la necessitat de garantir una convergència econòmica molt més forta a l’eurozona”. Tot i així, cap del dos mandataris ha entrat en detalls per referir-se a la recent reforma del Tractat de Lisboa, que inclou la creació d’un fons permanent de rescat per defensar l’euro. L’entrevista franco-espanyola arriba en un dia en què les enquestes donen a Sarkozy una caiguda important en popularitat, la més baixa del seu mandat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Binomi austeritat-reformes

Segons fonts de la presidència espanyola, Sarkozy ha elogiat Zapatero per les mesures enèrgiques que aquest ha engegat i per aquelles que està decidit a dur a terme en qüestió econòmica. L’impuls reformista de Zapatero, ha dit Sarkozy, és indispensable perquè Espanya es recuperi de la crisi. El president francès també ha expressat que l'Estat espanyol té tota la seva confiança: “És un dels grans d’Europa”. Sarkozy, que també ha aplicat reformes estrictes en matèria econòmica a França, ha animat Zapatero a seguir en aquesta línia i li ha ofert tota la seva solidaritat. Recordem que una de les reformes més impopulars de Sarkozy, la reforma sobre l’edat legal de jubilació –dels 60 als 65–, és una reforma també prevista per Zapatero.

Per la seva banda, el president espanyol hauria explicat a Sarkozy les mesures que està posant en marxa pel que fa a les caixes i bancs.

Prioritats franceses pel G20

Tot i que el 80% del temps de la reunió ha servit per tractar sobre qüestions que afecten directament la zona Euro, Sarkozy, que presideix el G20 des del passat novembre, ha volgut explicar al president espanyol quines són les seves pròximes prioritats com, per exemple, evitar una guerra de divises. Nicolas Sarkozy, que ha acompanyat Zapatero fins la porta però no fins al cotxe oficial, té previst oferir una roda de premsa als mitjans de comunicació francesos aquest proper dilluns, raó per la qual no hi ha hagut declaracions un cop finalitzada la reunió d’avui.

De fet, la reunió no és cap novetat: els dos caps d’Estat coincideixen des de fa anys i s’entrevisten nombroses vegades. Els pactes de col.laboració en la lluita contra ETA, per exemple, van néixer de reunions com aquesta. Altres temes, com la preocupació sobre el procés de transició democràtica a Tunísia han merescut els comentaris dels dos caps d’Estat.

stats