Política 22/08/2014

"No ens interessa la independència perquè necessitem Catalunya per reconstruir la nostra identitat": alcaldes dels Països Catalans veuen amb reserves el procés sobiranista

Els batlles d'Alcoi, Santa Margalida i el Campell admeten la preocupació per una eventual independència de Catalunya perquè preveuen dificultats per mantenir les seves "eines d'autogovern"

Laia Vicens
2 min

Prada (Conflent)Alcaldes d'alguns municipis que pertanyen a territoris de parla catalana han reconegut aquest divendres la preocupació que tenen sobre el procés sobiranista de Catalunya, perquè podrien veure "agreujada" la seva situació a nivell "econòmic, cultural i lingüístic". Ho han debatut els alcaldes de Girona, Alcoi, Andorra la Vella, Santa Margalida, el Campell, Sant Andreu de Sureda i Prats de Molló en una taula rodona per a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde d'Alcoi, Antoni Francés, del PSPV, ha assegurat que als valencians "no ens interessa" la independència de Catalunya perquè "la necessitem per reconstruir la nostra identitat i recuperar les eines d'autogovern". L'alcalde d'Alcoi ho ha relacionat amb el "procés de deconstrucció nacional de pèrdua de la nostra identitat" per part del govern de Fabra, que segons Francés ha transformat la comunitat valenciana "en una delegació de l'Estat". Francés ha explicat que a Alcoi "li ha anat millor" quan "ha mirat més a Catalunya", i que per això "necessitem anar de la mà" per crear un "espai lingüístic i cultural".

Una preocupació que també ha traslladat l'alcalde del Campell, Josep Anton Chauvell. Aquest municipi de la Franja de Ponent "té una estreta relació" amb Lleida, i per això veuen amb reserves el procés independentista. "Ens preocupa com quedaran les relacions comercials tan estretes que tenim amb Catalunya", ha explicat l'alcalde, que ha posat com a exemple el fet que probablement no podrien ser usuaris de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, el seu centre de referència actualment. Chauvell ha qualificat d'"aberració i tonteria" la voluntat del govern aragonès de dir LAPAO a la llengua que es parla a la Franja.

Des de Mallorca, l'alcalde de Santa Margalida, Antoni Reus, ha subratllat que la percepció sobre el procés és "ambivalent", perquè el veuen amb "admiració i alegria, però també amb preocupació", sobretot perquè encara es desconeix "què suposarà des del punt de vista cultural i econòmic" per a les Illes. La "involució en termes culturals i lingüístics" que Reus ha criticat per part del govern de Bauzá, del PP, l'intenten compensar amb una "resistència" per "lluitar per la identitat".

En l'acte també hi ha participat la cònsol major d'Andorra la Vella, M. Rosa Ferrer; l'alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer; l'alcalde de Sant Andreu de Sureda al Rosselló, Francesc Manent, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha posat de relleu "l'arrelament, la transversalitat i la credibilitat" del procés sobiranista als municipis.

stats