Política 17/12/2013

El fiscal del cas Nóos acusa el jutge de demanar proves "irrellevants i innecessàries" en investigar la infanta

Pedro Horrach denuncia el sindicat d'Hisenda que va criticar l'Agència Tributària per no ajudar prou el magistrat

Enric Borràs
3 min
La infanta Cristina va rebre ahir un baló d'oxigen per part de l'Agència Tributària, que va evitar implicar-la en el cas Nóos, que afecta el seu marit, Iñaki Urdangarin.

PalmaEl fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, ha lliurat un escrit avui al jutge José Castro en què torna a defensar la infanta i fins i tot ataca el jutge per demanar proves "irrellevants, innecessàries, redundants i contradictòries" en investigar-la. En un escrit breu, de només cinc pàgines, lliurat just abans que s'acabés el termini perquè les parts es pronunciessin davant una "hipotètica citació com a imputada" de la filla del rei d'Espanya, també denuncia el responsable del sindicat de tècnics d'Hisenda Gestha, Carlos Cruzado, per haver acusat la mateixa Agència Tributària "de manipular les dades fiscals" en defensa de Cristina de Borbó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal ha tornat a defensar Cristina de Borbó davant una més que probable imputació per part del jutge Castro. El fiscal insisteix en la falta d'"indicis incriminatoris dels quals es podria derivar la imputació de Cristina de Borbó". De fet, fins i tot ha atacat el magistrat, manté que les últimes proves que havia demanat el jutge a Hisenda "eren irrellevants des del punt de vista penal i, per tant, innecessàries", i han causat "una dilació no convenient" en el procés. Insisteix que eren "innecessàries i redundants", fins i tot "contradictòries", i que han fet "desdibuixar tant els fets delictius com les persones responsables dels mateixos per la projecció social i mediàtica originada, sense que el tipus, la quantitat i el color dels globus usats en les festes d'aniversari hagin afegit elements rellevants des del punt de vista penal".

Pedro Horrach també retreu al jutge que no hagi dedicat la mateixa "intensa activitat investigadora" amb què ha indagat Aizoon –l'empresa dels ducs de Palma– a les altres societats de la trama Nóos. També assegura que és "cridaner" que Castro no hagi actuat de la mateixa manera amb la infanta, amb qui hauria sigut més dur, que amb la dona de Diego Torres, Ana María Tejeiro. Ho afirma tot i que Tejeiro sí que està imputada en el cas, no com la filla del rei. "En un estat de dret, davant circumstàncies idèntiques, la resposta judicial ha de ser idèntica" perquè els investigats ho siguin "per la seva presumpta participació en els fets delictius i no per la seva condició", remata Horrach.

No es preveu que el jutge es pronunciï finalment sobre la imputació de la infanta fins passat el 6 de gener.

Contra les crítiques a Hisenda

Horrach també ha sortit en defensa dels tècnics d'Hisenda que, en el seu moment, ja varen dir que no veien delicte en l'actuació de la infanta. "Acusar els inspectors de l'Agència Tributària en funcions d'auxili judicial de manipular les dades fiscals és una imputació greu, gratuïta i falsa", afirma el fiscal, que insisteix que "no es correspon a la realitat" i no hi ha cap prova que ho aguanti. Per això, diu, es veu "obligat" a "emparar en les funcions d'auxili judicial els funcionaris que les duen a terme" i reclama que s'obrin diligències en contra de Cruzado arran de les seves declaracions "a l'efecte de determinar les possibles responsabilitats penals en relació a la imputació de falsedats en el tractament de les dades fiscals d'Aizoon i els seus socis".

Al mes de juny el responsable de Ghesta va afirmar que la delegació especial de l'Agència Tributària a Catalunya "no coopera" amb el jutge Castro en la investigació de la infanta Cristina de Borbó arran del cas Nóos. Va insistir que Hisenda no és independent en l'auxili judicial en tot allò que implica la duquessa de Palma i va criticar que no es lliuressin els informes que reclamava el jutge sobre la filla del rei d'Espanya. També va destacar que els informes no els firmaven ni inspectors ni tècnics, sinó directius de la institució, i que feien servir excuses formals per no aclarir el que demanava el jutge.

stats