Política 08/11/2013

Una Audiència Nacional dividida ordena excarcerar nou etarres més després de la sentència d'Estrasburg

Entre els beneficiats hi ha Domingo Troitiño, condemnat per l'atemptat de l'Hipercor de Barcelona

Efe
1 min
L'edifici de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / EFE

MadridDivisió al ple de la sala penal de l'Audiència Nacional en el nou lliurament de l'aplicació de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que va tombar la doctrina Parot. El ple ha decidit aquest divendres per nou vots a favor i vuit en contra l'excarceració de nou etarres més, sense esperar el criteri del Tribunal Suprem sobre l'aplicació de la resolució europea sobre el cas concret d'Inés del Río.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La discussió ha estat renyida i ha acabat en un empat. Però han guanyat els partidaris d'aplicar la decisió d'Estrasburg de manera no restrictiva. I entre els excarcerats hi ha l'etarra Domingo Troitiño –condemnat per l'atemptat de l'Hipercor de Barcelona i germà d'Antón Troitiño, en llibertat provisional a Londres i pendent que el Regne Unit decideixi sobre la seva extradició.

Domingo Troitiño figurava entre els onze informes que va emetre la Fiscalia dimecres. Els altres deu etarres sobre els quals va emetre informe la Fiscalia de l'Audiència Nacional són Juan Andrés Urquizu, Jokin Mirena Sancho, Isidre Maria Garalde, Raúl Ibáñez, José Ignacio Urdiain, Jon Koldo Aguinagalde, Joseba Koldobika, Elías Fernández Castañares, Juan Francisco Gómez López i Luis María Azcargorta.

En aquests informes, la Fiscalia es pronunciava a favor d'ajornar la decisió sobre aquestes onze peticions d'excarceració fins a l'acord del ple del Tribunal Suprem, a més de proposar que se segueixi aplicant la doctrina Parot per al còmput de redempcions penitenciàries obtingudes per etarres a partir de març de 2006. Tanmateix, la sala penal de l'Audiència ha decidit avui donar la llibertat a nou d'aquests membres d'ETA.

stats