Política 27/10/2015

Presó incondicional per a cinc dels nou policies locals de Palma detinguts per corrupció

Se'ls acusa de 15 delictes, entre els quals hi ha suborn, extorsió, agressió sexual o pertinença a organització criminal

R. Gallego
3 min
Moment en què els agents entren al furgó que els condueix a la presó de Palma. / R.G.

PalmaEl jutge d'instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, ha decretat presó incondicional per a Josep A. Mayans, Joan Taberner, Antoni Garí, Gabriel Mayol i Gabriel Torres, cinc dels nou policies locals de Palma detinguts diumenge passat en l'operació contra la trama de corrupció que afecta el cos i que aquest dimarts han passat a disposició judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge els acusa d'un total de 15 delictes, entre els quals hi ha ús d'informació privilegiada, sol·licitud de favors sexuals, extorsions, amenaces, coaccions, associació il·lícita, pertinença a organització criminal, agressió sexual, falsedat documental, negociacions prohibides, suborn, delicte contra la salut pública, omissió del deure de perseguir delictes, obstrucció a la justícia i encobriment.

Els advocats defensors, a la sortida dels jutjats, han destacat que les acusacions que pesen sobre els seus clients es basen en testimonis d'empresaris de l'oci nocturn expedientats i sancionats per la patrulla verda -encarregada de vetllar perquè es compleixin les ordenances- de la mateixa policia municipal.

Els cinc agents han abandonat les dependències policials passades les 21.30 hores per dirigir-se directament al centre penitenciari de Palma en un furgó de la Policia Nacional.

Demà dematí passaran a disposició judicial els quatre policies municipals restants detinguts el mateix diumenge.

En el marc d’aquest cas s’investiguen policies locals que durant anys van fer tasques de seguretat privada en locals nocturns i conflictius de la platja de Palma i d’altres indrets gràcies a una trama organitzada de presumpta corrupció, segons figura en la investigació del jutjat d’instrucció número 12 de Palma. L’aixecament parcial del secret de sumari ha revelat testimonis de dones que exercien la prostitució en alguns locals i que van dir que, a més de policies, els establiments eren freqüentats per polítics.

Un intercanvi de favors

La trama de la policia local de Palma té a veure amb un entramat semblant del mateix cos a la localitat de Calvià (Mallorca). Tots dos estarien motivats, d’una banda, pels beneficis econòmics -i de tracte- que alguns policies rebrien dels empresaris d’oci, i de l’altra, per l’avantatge que els responsables dels locals tindrien respecte a la seva competència: viure sense amenaces d’inspeccions. Sobre el cas també plana la sospita sobre si els responsables polítics n’estaven assabentats.

Els suposats beneficis que rebrien els policies dels empresaris amics podrien anar des de diners fins a cobrament en espècies: barra lliure per als policies als locals nocturns o en establiments de cites, amb serveis de prostitució. Més enllà d’això, però, els investigadors sospiten que hi ha una relació entre empresaris i policies més sòlida. La connivència policial amb els locals també es traduiria en un assetjament i pressió a altres locals de la competència, amb contínues inspeccions i sancions. A Calvià alguns empresaris fins i tot han denunciat haver sigut víctimes d’extorsions per part de la policia per forçar-los a pagar per favors policials sota l’amenaça de tenir problemes si no ho feien.

La investigació de la Fiscalia Anticorrupció i la titular del jutjat d’instrucció número 12, la magistrada Carmen González, ha suposat per ara la imputació del cap de la policia local de Palma, Antoni Vera (que va ser forçat a dimitir); del cap de la policia local de Calvià, José Antonio Navarro (a la presó des de l’1 de setembre), i del cap de la policia local de Marratxí, Antonio Ledesma, inicialment per fets de quan estava destinat a la policia local de Calvià. Hi ha almenys dos agents de la policia de Calvià imputats, cinc oficials i un comissari de Palma i alguns agents.

Reestructurar el cos

La regidora de Seguretat Ciutadana de Palma, Angélica Pastor, va comparèixer ahir en roda de premsa per confirmar la detenció de nou agents. Pastor va afirmar que hi estan implicats entre 25 i 30 policies municipals, cosa que forçarà la reestructuració del cos -actualment hi ha 903 agents en plantilla.

stats