Política 21/09/2017

Núria Parlon no assisteix a un acte a Madrid per "defensar la legalitat" a Santa Coloma de Gramenet

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, demana a Rajoy mesures contra l'1-O "que no facin més mal"

Ot Serra
2 min
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, en una imatge d'arxiu

MadridLa presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha excusat l'absència de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, en una conferència on havia d'assistir aquest dijous al matí a Madrid. Parlon havia d'introduir la presidenta dels socialistes en un esmorzar informatiu de Fórum Europa a l'Hotel Casino de la capital espanyola. "Lamentablement, no em podrà acompanyar. La situació requereix que romangui al capdavant de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet", ha anunciat Narbona a través de Twitter aquesta passada nit. Parlon li ha agraït el gest i li ha respost a través de les xarxes socials que "hi haurà altres ocasions". Segons fonts socialistes, Parlon va trucar ahir al partit per informar que l'havien aconsellar quedar-se al capdavant del consistori i que preferia quedar-se a Santa Coloma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja en la xerrada, Narbona ha justificat que Parlon no ha viatjat a Madrid per "defensar la legalitat" al municipi d'on és alcaldessa. "És allà on ha de ser", ha argumentat la líder socialista, que ha valorat que tots els alcaldes del seu partit a Catalunya "són a la banda que toca".

Així és com ha començat la seva intervenció la presidenta del PSOE, que tenia preprada una xerrada sobre la situació econòmica i mediambiental a l'estat espanyol i arreu del món. Abans, però, s'ha volgut referir explícitament a la situació catalana i ha tornat a demanar, tal com va fer aquest dimecres el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que Puigdemont "desconvoqui el referèndum". "Ja, com més aviat millor", ha insistit. Així, ha fet saber al president de la Generalitat que la convocatòria per a l'1 d'octubre és "il·legal", des del punt de vista de l'Estatut i la Constitució. "Que freni l'espiral, perquè ningu vol conseqüències majors", ha sentenciat.

Davant el focus centrat en el PSOE per la seva posició crítica amb l'estratègia del govern espanyol i els òrgans judicials contra l'1-O -es van oposar a una iniciativa de Cs que instava el Congrés a donar-hi suport explícit-, Narbona ha reiterat el seu "suport a la legalitat" i a l'aplicació de "totes les eines que preveu l'estat de dret" però ha dit que s'ha d'intentar "que no facin més mal". "Ha de ser compatible amb l'obertura de vies de diàleg", ha puntualitzat. En aquest sentit, la presidenta socialista ha indiciat la comissió d'estudi sobre el model territorial que la junta de portaveus de la cambra baixa va avalar dimarts perquè es voti al ple de la setmana vinent. Sobre aquesta qüestió, ha subratllat que PDECat i PP hagin acceptat formar part del grup de treball. "Cal altura de mires per sobre de les sigles i evitar la fractura social", ha assenyalat.

A preguntes dels periodistes, Narbona ha mostrat el seu malestar per l'actitud de la formació liderada per Albert Rivera a l'hora d'oposar-se a la creació de la comissió sobre l'organització territorial de l'Estat. "S'han posicionat al costat d'ERC", ha apuntat la presidenta socialista, que també ha lamentat que no acceptessin les seves esmenes a la proposició no de llei de suport a la gestió de Rajoy contra l'1-O. En la votació, quatre diputats socialistes pròxims a Susana Díaz van abstenir-se en lloc de votar-hi en contra, fet al qual Narbona ha volgut restar importància. Amb tot, ha avisat: "Els diputats són persones adultes i saben que trencar la disciplina de vot pot comportar conseqüències".

stats