Política 13/03/2016

Núria Parlon admet que el PSC "té un problema amb el PSOE" per la negació del dret a decidir

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha lamentat que en els últims anys s'hagi impedit una consulta legal a Catalunya apel·lant a una "legalitat estàtica"

Efe / Ara
2 min
Núria Parlo, Gerardo Pisarello i Dolors Sabater, durant el debat d'aquest diumenge a Badalona

BarcelonaL'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha formulat aquest diumenge una crítica al socialisme espanyol per la seva negació del dret a decidir. Parlon ha admès que el PSC "té un problema amb el PSOE" en aquesta qüestió i ha culpat l'"alta política" d'haver frustrat l'"oportunitat" d'una consulta legal a Catalunya per decidir el seu futur polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Parlon, viceprimera secretària del PSC i una de les veus més sòlides del socialisme català, ha compartit un debat aquest diumenge amb l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, una sessió organitzada per Òmnium Cultural a Badalona sobre el paper del municipalisme en el procés sobiranista català.

La dirigent del PSC ha expressat que s'hauria d'haver celebrat una consulta legal a Catalunya, perquè, al seu parer, és "una necessitat que tenia la ciutadania o el poble català" d'expressar la forma en què vol relacionar-se amb la resta de l'Estat. Parlon ha lamentat que s'hagi impedit apel·lant en els últims anys a una "legalitat estàtica". "L'alta política ha capitalitzat o segrestat la pluralitat de veus", ha defensat Parlon, en desacord amb el fet que s'hagi impedit la "capacitat de reflexionar".

Després de recalcar que la seva aposta és per una relació entre Catalunya i Espanya que no impliqui la "ruptura", l'alcaldessa socialista ha apel·lat a treballar per aconseguir una "consulta legal", perquè en cas contrari, al seu parer, "no trencarem mai les posicions enrocades". A preguntes del públic, Parlon ha reconegut que el PSC i el seu primer secretari, Miquel Iceta, "tenen un problema amb el PSOE en relació amb el dret a decidir". Parlon ha puntualitzat, però, que dins del partit hi ha "veus que com a mínim dibuixen interrogants", entre les que ha situat el dirigent basc Odón Elorza.

Parlon considera imprescindible que "el PSOE entengui" que el dret a decidir és "una necessitat d'enfortiment democràtic". "Cal picar molta pedra", ha afegit. Tanmateix, l'alcaldessa ha advertit que si bé hi ha sectors que creuen que el PSC "ha de tenir una identitat pròpia del PSOE i no diluir el dret a decidir en el programa", aquesta tampoc és l'opció majoritària dins del partit. Dins del PSC ja van aparèixer veus crítiques arran de l'acord firmat per Pedro Sánchez amb Albert Rivera, líder de Ciutadans, previ al debat d'investidura fallit. Aquelles veus advertien que l'aliança del PSOE amb Ciutadans abocava els socialistes catalans a "perdre l'espai de catalanitat" que el partit sempre havia aglutinat.

Pisarello i la pluralitat del sobiranisme

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello (Barcelona en Comú), ha defensat que el sobiranisme és "majoritari a Catalunya", però també ha reivindicat que el moviment és "molt plural". "Per això és important ser curosos a l'hora de no estigmatitzar. Cal buscar fórmules per reconèixer la pluralitat de la gent que s'ha rebel·lat contra l'autoritarisme i ha defensat el dret a decidir", ha raonat Pisarello.

La mà dreta d'Ada Colau ha argumentat que el procés català ha d'avançar apel·lant a les "aliances fraternals" amb la resta de l'Estat i Europa, perquè, ha afegit, en altres parts de l'Estat, no només al País Basc o Galícia, sinó també Madrid o Andalusia, "molta gent defensa el que defensem nosaltres".

stats