NOUS PASSOS
Política 28/10/2016

Objectiu: endreçar el full de ruta

Partits i entitats busquen com encaixar el referèndum i el procés constituent

Núria Orriols
2 min
Objectiu: endreçar
 El full de ruta

BarcelonaDesprés de l’anunci del president, Carles Puigdemont, d’incloure el referèndum en el full de ruta cap a la independència i les resolucions aprovades sobre el procés constituent al debat de política general, entitats i partits s’han d’asseure a endreçar el “tram final” cap a la independència. Fonts de les entitats consultades per l’ARA asseguren que en l’últim mes els contactes “bilaterals” han sigut continus entre Junts pel Sí, la CUP, l’ANC, l’AMI, Òmnium i també l’espai dels comuns. L’objectiu d’aquestes converses és trobar un “espai compartit” on sobiranistes i independentistes se sentin “còmodes” per dialogar sobre els pròxims passos: demanar un referèndum al nou govern espanyol, fer efectiva la primera fase participativa del procés constituent i mobilitzar-se en contra de la judicialització amb què l’executiu de Mariano Rajoy ha respost fins ara al procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquests tres punts els independentistes esperen trobar-se plenament amb l’espai liderat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i confien que la primera experiència conjunta serà la mobilització del 13 de novembre convocada per les entitats sobiranistes en suport a les institucions i en contra de les querelles per desobediència. Tot això, un cop la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ja està investigada per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

Ara bé, trobar aquest espai de confluència per emmarcar el sobiranisme, segons els consultats, no està sent fàcil. La CUP, el cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, i el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, ja han demanat la convocatòria de la taula d’entitats i partits -una taula de negociació activa abans de les eleccions del 27-S en què també hi havia ICV- però de moment no hi ha convocatòria a la vista. De fet, la resposta del president Puigdemont en l’última sessió de control al Parlament va ser que primer cal parlar dels pressupostos de 2017, que el Govern està negociant amb l’esquerra anticapitalista.

Compliment de les resolucions

En les resolucions aprovades en el debat de política general Junts pel Sí i la CUP es van marcar dues fites: organitzar el referèndum i engegar el procés constituent. Per fer-ho, van instar el Govern a crear diversos organismes i dur a terme accions que s’han de “coordinar”. S’hauran de posar en marxa els procediments “necessaris” per fer efectiu el referèndum, preparar la campanya obeint criteris de “pluralisme” i crear una comissió de seguiment que garanteixi el compliment d’aquests passos, a més d’un grup d’experts internacionals en autodeterminació perquè validin el procés.

En aquest conglomerat de comissions i accions hi haurà d’encaixar també el procés constituent, que diverses fonts consultades assenyalen que caldrà “reformular”. És per això que s’impulsarà una comissió d’experts en participació i s’acordarà amb els ajuntaments la conveniència de promoure debats constituents en l’àmbit local. L’AMI, que acaba de crear l’assemblea de càrrecs electes, també tindrà un paper clau en els passos que s’hauran de dur a terme a partir d’ara.

stats