MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA
Política 08/07/2012

Objectiu: tenir el 60% del país darrere

El 60% de la població representada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la certesa que el sí superaria el 55%. Són els requisits que l'AMI es va fixar ahir per impulsar un referèndum.

Oriol March
2 min
Els representants dels municipis adherits a l'Associació de Municipis per la Independència es van fer una foto de família al Palau de Congressos de Girona.

GIRONAL'assemblea de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), reunida ahir a Girona, va posar sobre la taula les condicions que s'autoimposa per convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. "Ens fixem fer-lo quan els nostres afiliats representin el 60% de la població catalana i quan existeixi la certesa que el sí pot obtenir més d'un 55% de vots afirmatius", va explicar Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic per CiU i president de l'AMI, en la roda de premsa posterior a l'assemblea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb els 485 pobles actuals, la iniciativa engloba una tercera part de la població catalana, uns 2,5 milions de persones. Dos centenars de representants d'aquests municipis van aprovar ahir el manifest per la independència -que reclama seriositat i rigor per "convèncer la ciutadania" que l'estat propi és la millor opció per a Catalunya- i un document en què s'insta el Govern a no rebaixar el concert com a via per ampliar el consens parlamentari entorn del nou model de finançament a què aspira l'executiu.

Espanya, un verb "sense futur"

L'esperit de la jornada el va resumir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), que va ser l'encarregat d'encetar l'assemblea. "Si Espanya fos un verb, no se'n podria conjugar el futur", va assegurar Puigdemont, batlle de l'única capital de demarcació adherida a l'AMI. L'alcalde de Girona va estar acompanyat per Josep Rull, secretari d'organització de CDC, que també va fer costat a l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, i al de Balaguer, Josep Maria Roigé, tots dos de CiU i membres de l'executiva de l'AMI.

Malgrat que l'objectiu de l'associació passa per "marxar d'una Espanya que ens vol diluir", en paraules de Vila d'Abadal, els impulsors volen ser prudents. "Hem de fer pedagogia, especialment en territoris com el Baix Llobregat, per explicar que la independència augmentaria la cohesió social", va raonar.

El document que insta el Govern a no rebaixar la demanda del concert econòmic abans de dur-lo a Madrid -avançat per l'ARA- no va rebre un suport unànime. Alguns alcaldes s'hi van oposar perquè "no estan d'acord amb l'estadi intermedi abans de la independència" que suposa un nou finançament, segons apunten fonts de l'AMI.

stats