Política 05/07/2015

Òmnium es mulla a favor d’una llista només civil

El Govern lloa els esforços per assolir la unitat i ERC avala la proposta de l’entitat

Núria Orriols
3 min
Casals va apuntar que la fórmula d’Òmnnium només tanca les portes als polítics “en actiu” i va reclamar el suport de CDC, ERC i la CUP.

BarcelonaLa “llista per la independència”. Aquesta és la proposta de confluència que Òmnium va posar ahir sobre la taula. En un comunicat, va exposar les conclusions del seu debat intern després que el president català, Artur Mas, desafiés al sobiranisme civil a impulsar una candidatura transversal el 27-S . L’entitat “accepta el repte” i assumirà el “lideratge” del procés, juntament amb la resta d’entitats independentistes. A més, també es mulla sobre la fórmula que ha d’adoptar la confluència: una candidatura “conformada per representants de la societat civil” amb el “suport explícit” dels partits independentistes. “L’entitat treballarà des d’ara mateix per a la confluència de tots aquells actors compromesos amb la independència per sumar i reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S”, esgrimia el comunicat. És per això que Òmnium proposarà “crear una taula per a partits i entitats” que “assumeixi la coordinació i el lideratge” de la confluència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense polítics en actiu

La presidenta de l’entitat, Muriel Casals, va concretar més aquesta proposta a Catalunya Ràdio. “No proposem una llista sense polítics, però sí sense polítics en actiu”, va afirmar, i va afegir: “Ens van demanar que donéssim idees, aquesta és la nostra”. A més, va deixar clar que “aquesta llista no és ni la d’Oriol Junqueras ni d’Artur Mas” i que “només tindrà sentit si CDC, ERC i la CUP hi juguen”. Ara bé, Casals no va anar més enllà del 27-S. Segons fonts de l’entitat, no tenen una posició definida sobre la durada que hauria de tenir la legislatura o si caldria convocar noves eleccions. Estan a l’espera de com evolucionen les converses amb la resta d’actors.

I què en diu l’ANC de la llista civil? El president de l’entitat, Jordi Sànchez, va avançar que, en el seu cas, treballarien amb “més d’una proposta”. Tot i això, va deixar clar que ell no seria “a cap llista” electoral. En aquesta línia, fonts de l’entitat consultades per l’ARA, van assegurar que “s’analitzaran tots els escenaris”, ja que “la millor proposta pot ser és la combinació de totes”.

Fonts del Govern van limitar-se a celebrar la participació dels socis de l’ANC a la seva consulta interna i el debat a Òmnium, però van instar a deixar treballar les entitats en les propostes. “Seguim defensant que la unitat dóna valor plebiscitari a les eleccions i que aixo es el que cal perquè les eleccions siguin el veritable referèndum que no hem pogut fer”, van afirmar, i van afegir: “Estem satisfets que finalment es vegi que la unitat que pregonem és compartida per la majoria de la gent”.

En canvi, ERC va celebrar la proposta d’Òmnium, molt similar a la plantejada dies enrere pel líder del partit, Oriol Junqueras. El portaveu republicà Sergi Sabrià va afirmar que “si l’acord del 14 de gener [per fer eleccions amb llistes separades] no es compleix, ERC està disposada a parlar-ne”, i va afegir que “si cal que els partits s’enretirin i cedeixin tot el protagonisme a una llista exclusivament civil, els republicans no fallaran”. Al seu torn, des de CDC, Jordi Turull va celebrar el “viratge cap a la unitat” d’ERC i va obrir-se a negociar un govern d’unitat abans del 27-S com demanava ahir Junqueras a La Vanguardia.

“Perplexitat” al PSC

Enmig del debat de les llistes, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es va mostrar “perplex” perquè els sobiranistes “encara no saben com es presentaran”. “Un país no es pot permetre viure permanentment en el desconcert”, va dir. A les crítiques s’hi va afegir el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, que va insistir a la COPE que la idea d’una llista civil sense polítics és “populista” i va criticar que Junqueras es mou per “tacticisme”.

stats