Política 23/10/2016

Òmnium reivindica les "lluites compartides" del passat per enfortir el compromís amb un país "més just"

Cuixart desmarca la nova campanya de l'entitat de la lluita pel referèndum però subratlla que el país "se'n sortirà" si camina junt

Aleix Moldes
2 min
El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al costat d'alguns dels ponents a la campanya 'Temps de Lluita'

BarcelonaLa Caputxinada, el 15-M, el no a la guerra, la mobilització per la immersió lingüística, les manifestacions a favor del dret a decidir i la independència o en contra de les centrals nuclears i del transvasament de l'Ebre són alguns dels exemples de 'lluites compartides' a què Òmnium Cultural vol retre homenatge durant els mesos vinents. La nova campanya de l'entitat s'ha presentat formalment aquest diumenge als jardins de Can Farrero, al barri de la Marina del Port, i hi han participat alguns dels ponents que el 5 de novembre inauguraran el Fòrum de Lluites Compartides a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les lluites compartides són una oportunitat més per enfortir el compromís amb un país més just i digne", ha subratllat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha desmarcat aquesta campanya de qualsevol altra reivindicació política, ja sigui el referèndum o el procés constituent. "Òmnium no vol apropiar-se d'aquestes lluites sinó fer un reconeixement a totes elles", ha remarcat. L'objectiu és, doncs, fer una aportació per "cohesionar-nos encara més com a societat".

L'apel·lació a la unitat com a garantia d'èxit és la mateixa que els dirigents d'Òmnium acostumen a fer quan parlen del procés sobiranista i es refereixen als sectors de la societat que encara no han fet el pas cap a l'independentisme. Cuixart ha explicat que l'objectiu d'aquesta campanya no és acostar els 'comuns' a les tesis d'Òmnium, sinó reivindicar el que Paco Candel ja defensava els anys 60: "Catalunya, un sol poble".

Ara bé, la defensa de la independència i el dret a decidir no es poden excloure, segons l'entitat, de les lluites compartides del present. "Units en la diversitat som infal·libles. Aquesta terra de lluites encara té molt espai per conquerir", ha assenyalat Cuixart. El manifest que presenta les motivacions de la campanya remarca, precisament, que Catalunya està "en un punt d'inflexió". "Una etapa ha arribat a la seva fi i ara, des de visions diverses, intentem obrir-ne una altra".

Més enllà de la inauguració de la campanya el 5 de novembre a la UB, Òmnium té previst tornar a convocar la ciutadania davant de la Model el 20 de novembre per mostrar el rebuig de la societat catalana al franquisme coincidint amb l'aniversari de la mort del dictador. Diversos actes d'àmbit nacional i també territorial seguiran el fil d'aquestes lluites conjuntes entre catalans durant els mesos vinents.

stats