CORRUPCIÓ
Política 18/12/2014

Oriol Pujol haurà de declarar com a imputat per suborn i falsedat

El fiscal creu que rebia comissions a canvi d’ajudar un amic seu

Laia Vicens
3 min

BarcelonaLa justícia colla la família Pujol. L’endemà de les imputacions del matrimoni Pujol-Ferrusola i tres dels seus fills, ahir es va fer públic que Oriol Pujol Ferrusola serà citat a declarar com a imputat per tercera vegada. La mateixa jutge que l’investiga per la trama de les ITV el citarà a declarar per un altre suposat cas de suborn i falsedat documental: sospita que va utilitzar la seva influència política per aconseguir contractes a un amic seu i cobrar a canvi comissions de mig milió d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La magistrada Sílvia López Mejía fa seves les suposicions del fiscal d’Anticorrupció Fernando Maldonado, que creu que Oriol Pujol va ajudar el seu amic Sergi Alsina, d’Alta Partners, a cobrar 6,9 milions per assessorar les deslocalitzacions de Sony, Sharp i Yamaha. A canvi, Alta Partners simulava la contractació de la dona de Pujol, Anna Vidal, “en concepte d’assessoria, retribuint-li generosament”. D’aquesta manera, Vidal hauria percebut, entre el 2005 i el 2012, uns 700.000 euros, i el fiscal tem que mig milió siguin de difícil justificació. Segons el ministeri públic, la dona de Pujol “es limitava a aportar informació manuscrita amb referències sobre les empreses, fàcilment obtenibles a internet”.

Ara bé, aquests diners que rebia Anna Vidal per una tasca “d’assessorament fictici” a l’empresa d’Alsina eren en realitat per a l’ex secretari general de CDC, a qui el seu amic li pagava la “inestimable col·laboració” i l’“indubtable suport polític”. És a dir, els serveis que Alsina pagava a Vidal eren pels tràmits que feia Pujol, que “utilitzava les seves múltiples influències polítiques en benefici propi” i de Vidal i Alsina, a qui la jutge també interrogarà i que ja estan imputats pel cas de les ITV.

La intervenció de Pujol va ser clau en les gestions de la venda de la planta de Sharp a Sant Cugat: va parlar amb un dels possibles compradors, va facilitar-li l’accés a Artur Mas, al director de l’Agència Tributària Catalana i a alts càrrecs de la conselleria d’Indústria, “coordinant trucades i fixant l’estratègia de comunicació de l’èxit de l’operació”. Alsina també va ser contractat per unes operacions empresarials de Seat -en què Vidal “va limitar-se a aportar referències mancades de valor”, diu el fiscal-, en què Pujol “va intervenir davant l’alcalde de Martorell” per aconseguir la requalificació dels terrenys. En els casos de Yamaha i Sony, Oriol Pujol va facilitar al seu amic alguns contactes d’Indústria i de l’Agència Tributària.

Nou testimonis citats

A banda dels imputats, es podrien citar nou testimonis, entre empresaris, l’alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i l’exconseller de Treball de CiU Lluís Franco. Les declaracions seran el 12, 13 o 26 de gener, de manera que Pujol serà interrogat segur abans que els seus pares, que estan citats per al 27 de gener.

Mas es desmarca del cas Pujol: “No ho sabia”

“No ho sabia. Puc dir-li milions de vegades que no ho sabia”. El president de la Generalitat, Artur Mas, va reiterar ahir que desconeixia els fets confessats per l’expresident Jordi Pujol. Ho va assegurar després d’una pregunta del líder de Ciutadans durant la sessió de control. Albert Rivera va preguntar-li: “¿Sabia què feia Pujol quan vostè era conseller en cap? ¿Sabia si cobrava comissions? ¿Ha cobrat vostè o algú del Govern alguna comissió?” El cap de l’executiu català va contestar que “a totes les preguntes, la resposta és no”. Després que Rivera exigís a Mas comparèixer a la comissió Pujol, el president va acusar-lo de protagonitzar un xou i va afirmar que ja havia dit que no sabia res del cas, que no té comptes en paradisos fiscals i que mai ha cobrat comissions.

stats