CAS ITV
Política 18/04/2015

Oriol Pujol va quintuplicar inversions en només un any

Ara
2 min
Oriol Pujol i la seva dona, Anna Vidal, estan imputats pel cas de les ITV.

BarcelonaA mesura que la investigació sobre el cas de les ITV avança, Oriol Pujol Ferrusola i el seu entorn més pròxim es veuen envoltats per noves informacions comprometedores. Ahir les novetats les va aportar un informe que Hisenda ha enviat a la jutge que instrueix el cas i que apunta que les inversions de l’exsecretari general de CDC i la seva esposa, Anna Vidal, es van multiplicar per cinc entre el 2008 i el 2009. El document detalla, per primera vegada, el patrimoni del matrimoni, imputat per haver cobrat presumptament comissions il·legals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per comprovar si aquestes acusacions tenen fonament, la jutge va voler saber si s’havien produït augments injustificats en el patrimoni de Pujol i Vidal. Segons l’informe de l’Agència Tributària, al qual va tenir accés l’ACN, els 23.000 euros invertits l’any 2007 van passar a ser aproximadament 730.000 l’any següent. Uns 675.000 dels quals van ser invertits en deute públic com a bons de la Generalitat i lletres del Tresor, i altres en accions d’Ercros, La Seda, Banco Popular, Telefónica, Prosegur i BBVA. Un any després, el 2009, la xifra de les operacions ascendia a 3,8 milions i l’informe no valora ni detalla a què respon aquest augment. El document d’Hisenda també apunta que l’any 2010 Vidal va cobrar mig milió d’euros de l’herència del seu pare i, a partir d’aquell any, els imports es van anar reduint considerablement.

Cotxes cars i segones residències

L’organisme també desglossa el patrimoni de la parella. A través de Vidal van adquirir tres cotxes i altres vehicles, com ara un Audi A6 valorat en 40.000 euros destinat a “ús particular”, un totterreny Range Rover, una motocicleta Yamaha i una moto d’enduro i motocròs de la marca Gas Gas. El matrimoni també va comprar, segons el document, segones residències. L’informe detalla que Pujol i Vidal tenien una casa a Lladorre (Pallars Sobirà) compartida amb la seva mare i els seus germans, un pis a l’avinguda Diagonal de Barcelona i dues cases a Urús (Cerdanya) que compartien amb el seu amic i empresari Sergi Alsina, també imputat en el cas.

L’Agència Tributària no fa valoracions però posa de manifest que mentre que Oriol Pujol va cobrar menys de mig milió d’euros en total entre els anys 2007 i 2012 per la seva tasca de diputat al Parlament, bona part de les inversions es van fer amb els diners d’Anna Vidal, que segons l’acusació hauria cobrat comissions irregulars a través de factures falses per feines fictícies.

“Ingressos irregulars”

L’informe també apunta que Vidal va cobrar mig milió d’euros d’Alsina i va rebre “ingressos irregulars” d’Oriol Carbó, exgerent de TV3 i administrador de Triacom (Mediapro), per suposades feines que no van fer. En concret, per falsos informes d’assessoria. Al sumari del cas també hi consta la compareixença davant de l’Agència Tributària de Sandra B.G., l’esposa de David Madí, exresponsable de comunicació de CDC. La dona va declarar voluntàriament i no va concretar quins assessoraments va fer a Carbó per cobrar de la mateixa manera que Vidal. Sí que va presentar factures en què consten els seus honoraris, que van dels 14.000 als 19.000 euros.

stats