NOU FINANÇAMENT
Política 10/07/2012

Junqueras confia que CiU no pacti amb el PP com fa "sistemàticament" i mantingui les exigències del concert econòmic

El president d'ERC està convençut que una nova manifestació com la del 10-J contra la sentència del TC aplegaria molta més gent al carrer

Acn
2 min
Oriol Junqueras i Artur Carulla al Cercle d'Economia

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, apura els darrers dies abans de la cimera del pacte fiscal, que tindrà lloc el proper 12 de juliol, amb el convenciment que el concert econòmic per a Catalunya és "imprescindible". Per això, el líder republicà ha afirmat aquest dimarts, moments abans d'iniciar una conferència al Cercle d'Economia, que els catalans necessiten que la Generalitat no rebaixi les exigències del futur model de finançament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Fins ara, CiU pacta sistemàticament amb el PP. Absolutament tot. Però continuem convençuts que hem d'intentar ser útils als nostres ciutadans", ha comentat el líder d'ERC. Junqueras ha assegurat que cada cop hi ha més ciutadans que aposten pel dret a decidir. Un camí cap al dret a decidir en l'àmbit econòmic, però també en l'àmbit polític, que, segons Junqueras, faria que una nova manifestació com la del 10-J d'ara fa exactament dos anys aplegués molta més gent al carrer –el 2010 es va calcular que prop d'un milió de persones van omplir el centre de Barcelona.

Pel que fa concretament a la cimera del proper dia 12 de juliol, el líder republicà ha insistit que ERC no es mourà de les conclusions pactades en la comissió d'estudi sobre el concert econòmic. "Els catalans han de tenir la caixa i la clau de la caixa", ha destacat. Junqueras ha instat CiU a mantenir la mateixa postura que els republicans i a no rebaixar l'acord per incloure socialistes i/o populars. "No tenim cap garantia que els uns o els altres canviïn de posició. Tant de bo els que canviïn siguin aquells que defensen per als ciutadans bascos i navarresos el que no defensen per a Catalunya", ha comentat.

L'experiència recent fa que Junqueras hagi mostrat un cert escepticisme entorn de la posició que defensarà CiU durant la cimera. El president d'ERC ha recordat que la federació nacionalista "ho pacta tot" amb el PPC: "Pacta els pressupostos, la reforma laboral, la reforma fiscal, la llei estabilitat pressupostària, el CAC i la CCMA". Per això, ha recordat a CiU que el concert econòmic és "imprescindible" i que la via per acabar amb l'espoli fiscal que pateix Catalunya és que els catalans "decideixin què fan amb els seus impostos".

Junqueras també s'ha referit a la nova onada de retallades que es preveu que arribi des del govern de l'Estat. Retallades que generaran, segons el líder republicà, efectes "contraproduents" per a l'economia, ja que el consum es veurà molt afectat si, com es preveu, l'executiu de Mariano Rajoy decideix apujar l'IVA i retallar el sou dels funcionaris. "L'origen del problema per a Catalunya no és a la despesa, sinó a la manca d'ingressos. La meitat dels impostos desapareixen cada any", ha lamentat. Un cop més, el concert econòmic es converteix per a ERC en la garantia que desapareixerien les retallades.

stats