DRET A DECIDIR
Política 02/07/2014

Junqueras: “Si som ferms, l'Estat espanyol acabarà negociant"

El president d'ERC admet a Catalunya Ràdio que ERC contempla un pla B per si fracassa la consulta, però evita desvelar-lo

Ara
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimecres en una conferència al Fórum Europa / ACN

BarcelonaOriol Junqueras no té cap dubte que si el poble de Catalunya es manté "ferm" en la voluntat d'exercir el dret a decidir sobre el seu futur polític, el govern espanyol "acabarà negociant". En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', el president d'ERC ha assegurat que "sense fermesa, no hi haurà cap opció", i ha insistit a situar el referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya com a únic "escenari" a plantejar-se ara mateix. "Com que jo estic enamorat de la democràcia, no em plantejo fer-li el salt al meu estimat referèndum", ha dit Junqueras. Tanmateix, ha revelat que ERC té un pla B per si la consulta acaba fracassant, malgrat que no ha volgut donar-ne més detalls: "Una cosa és tenir plans alternatius al referèndum i l'altra és explicar-los. Hem de ser discrets", ha advertit. En aquest punt, i preguntat sobre la possibilitat de formar part d'una candidatura única en unes hipotètiques eleccions plebiscitàries, en una conjuntura en què ni ell ni el president Artur Mas n'exercissin el lideratge, Junqueras s'ha limitat a dir que "si algú vol un acord pre o postelectoral amb ERC, sigui del tipus que sigui, el que ha de fer és complir amb els compromisos, i el primer de tots és el referèndum del 9 de novembre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la possibilitat que ERC entri al Govern d'Artur Mas al setembre, Junqueras no ho ha descartat, però ha advertit que primer han de rebre una "oferta en ferm" que hauran d'estudiar. Preguntat directament per aquesta qüestió, el líder d'ERC ha respost que el seu partit no té "cap interès" a "ser-hi o no ser-hi" [dins del Govern], i ha insistit que la voluntat d'ERC és estar al "servei dels ciutadans de Catalunya". En aquest sentit, ha subratllat la "força" del pacte de governabilitat segellat amb el Govern de Mas després de les eleccions autonòmiques del 2012.

A torn del cas de presumpte corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra, que ha enfrontat CiU i ERC en el municipi tarragoní, Junqueras ha admès que, en ocasions, "les relacions amb CiU són complexes", però ha assegurat que la voluntat dels republicans és que "aquesta complexitat doni els millors resultats possibles".

Respecte de la proposta que ha fet una sectorial de l'ANC sobre com hauria de ser un hipotètic exèrcit català en una Catalunya independent, Junqueras ha dit que, en l'àmbit de la Defensa, hi ha un "ampli ventall d'opcions". Tanmateix, preguntat concretament sobre si ell creu que Catalunya hauria de tenir un exèrcit propi, Junqueras s'ha limitat a dir que "Catalunya haurà de tenir el que vulguin els seus ciutadans, dins les bones pràctiques democràtiques en el món occidental".

stats