DIARI DE CAMPANYA
Política 22/05/2015

Junqueras, un líder amb doble barret en campanya

El president d'ERC ha compaginat la caça del vot al seu Sant Vicenç dels Horts amb el suport a alcaldables de l'àrea metropolitana de Barcelona

Roger Tugas
2 min
Junqueras, en un acte de proximitat a Sant Vicenç dels Horts / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa campanya arriba a la fi. Totes les fitxes ja estan pràcticament llançades i la majoria de candidats ja miren amb neguit cap a la nit de diumenge, mentre repassen els apunts de cara al míting final d'aquest vespre, on coincidiran en la majoria dels casos el cap de llista per Barcelona amb el líder del seu partit. Una coincidència que normalment sols es donava en l'obertura de campanya i en l'acte central. Els altres dies, els líders de les diverses formacions han hagut de fer quilòmetres per fer costat a la resta d'alcaldables del país i vetllar perquè els bons resultats s'estenguin en el màxim possible dels 947 municipis catalans. La presència de la cara mediàtica anava cotitzada i les candidatures locals havien pugnat les setmanes prèvies per poder lluir al seu municipi el rostre més conegut. Per això, els dirigents polítics han anat amunt i avall aquests dies i, amb ells, els periodistes que segueixen el dia a dia dels seus respectius partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, tots? Tots han hagut de traslladar-se a Lleida, baixar fins les Terres de l'Ebre i escalar els Pirineus? No, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha reservat per donar suport als seus alcaldables de l'àrea de metropolitana de Barcelona, i només la meitat dels dies. No en va, el líder dels republicans és l'únic que també ha hagut de compaginar el paper de dirigent nacional i el de cap de llista al municipi d'on és alcalde, Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), on vol repetir i ampliar la seva sorprenent victòria assolida el 2011 –quan va esdevenir segona força i va pactar un tripartit amb CiU i ICV-EUiA per governar.

És per això que, fora de Sant Vicenç dels Horts, Junqueras només ha protagonitzat mítings a Barcelona, Sabadell, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona i Mollet del Vallès, i contactes informatius a Terrassa i Cornellà. Per contra, ha cedit el protagonisme fora de l'àrea metropolitana a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que és qui ha fet guanyar el sou al xofer dels republicans, qui l'ha portat a actes a Vilanova i la Geltrú, Manresa, Amposta, Tarragona, Vic, Figueres i Girona. La necessitat de fer campanya al seu municipi i l'especialització de Junqueras a llimar un discurs destinat a sumar adeptes entre nous independentistes han motivat aquesta divisió, la qual també ha facilitat força la vida als periodistes que cobreixen la informació d'ERC, molts dels quals només es desplaçaven a mítings fora de la capital si hi participava el líder del partit.

El míting de tancament, finalment a Barcelona

De fet, segons l'agenda de campanya lliurada a la premsa abans de l'obertura, el míting final d'ERC s'havia de celebrar aquest divendres a Sant Vicenç dels Horts, amb la presència de Junqueras i de l'alcaldable de Barcelona, Alfred Bosch. Finalment, però, aquest acte tindrà lloc a la capital catalana, com el de la resta de partits. Bosch necessitarà tot el suport possible per fer miques les enquestes i aconseguir un bon resultat que el situï com a mínim en tercera posició a l'Ajuntament. I, quan acabi el míting, Junqueras marxarà cap al seu municipi per vetllar per la seva alcaldia. Això de tenir dos barrets és cansat, sens dubte, sobretot just després d'una segona paternitat recentment estrenada, com és el cas...

stats