NOU FINANÇAMENT
Política 29/05/2012

Oriol Pujol afirma que la unitat política no pot suposar "renunciar a allò que està plantejant el país"

El secretari general de CDC rebutja l'abstenció del PP perquè no mullar-se és "rentar-se les mans i no s'entén"

Acn
3 min
ACORD CIU-PP EN PLENA ESCALADA DE TENSIÓ PEL PACTE FISCAL
 El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, i la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, van conversar ahir al Parlament en un dels moments d'aquesta legislatura de més tensió entre els dos partits. Malgrat tot, això no els impedirà votar avui conjuntament la llei d'estabilitat pressupostària amb esmenes pactades.

BarcelonaEl secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha rebutjat la possible abstenció del PP sobre el pacte fiscal, perquè, segons el seu parer, "el terme mig és rentar-se les mans, no és res i no s'entén". El dia abans de la cimera, Pujol ha llançat un missatge també al PSC, alertant que la unitat té un preu, que és "no renunciar a allò que està plantejant el conjunt del país" sobre el pacte fiscal. Pujol ha recordat que a vegades la unitat ha fet perdre a Catalunya "llençols molt cabdals" i ha apostat per aprendre la lliçó. Alhora, també ha apuntat que la crisi no pot ser excusa per no plantejar un canvi de model després que el delegat del Govern a Madrid situés el pacte fiscal en segon terme. Oriol Pujol ha llançat un primer avís al PP després que Alícia Sánchez-Camacho anunciés que el seu partit estudia abstenir-se en la votació sobre el pacte fiscal. "No té cap sentit. El terme mig és rentar-se les mans, el terme mig no és res, no s'entén. Què vol dir que algú es pugui acabar abstenint? Un pot estar-hi en desacord o d'acord, però un no pot estar senzillament observant i intentant ser un actor polític d'aquest país", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dit això, Pujol també s'ha dirigit al PSC, tot i que no ha fet al·lusió directa. Ha recordat l'experiència viscuda durant l'elaboració de l'Estatut del 79. Allà, ha dit, la recerca de la unitat va fer perdre "llençols molt importants, i es van rebaixar posicions que s'han acabat pagant molt cares". "Hem après o no?", ha preguntat. En aquest sentit, ha deixat clar que "la unitat té un preu", que no és altres que el de "no renunciar a allò que està plantejant el conjunt del país". Alhora, també ha remarcat que Catalunya ha fet apostes que potser no han tingut consens polític però s'han tirat endavant pel bé del país, i ha citat els mitjans de comunicació públics i la immersió lingüística. CiU afronta la cimera, ha continuat, amb aquesta "lliçó important de la història" apresa, és a dir, que la unitat té un preu i que no sempre és imprescindible.

I és que Pujol ha remarcat que en la qüestió del pacte fiscal, al marge del consens polític, sí que hi ha unitat social. "Si el país hi és, nosaltres no li podem fallar", ha advertit el secretari general de CDC. En aquest sentit, ha diagnosticat que el país ja fa mesos que va per davant de la política, i per això ha alertat que "ningú es pot quedar quiet", perquè si no Catalunya acabarà esdevenint "residual". Però a més, també ha anunciat que CiU no es deixarà "arrossegar pels matisos". "Qualsevol plantejament de matís o de correcció de la lletra més menuda s'ha d'equiparar a un tacticisme que la gent no entendria", ha opinat.

Finalment, s'ha dirigit també als que col·loquen la crisi com a excusa per no abordar ara el pacte fiscal. Després que el delegat del Govern a Madrid, Jordi Casas, posés per davant la crisi i deixés el pacte fiscal en segon terme, Pujol ha subratllat que si precisament ara cal un nou model de finançament és per sortir de la crisi, i no serà l'única eina però sí la imprescindible. Pujol ha fet aquestes declaracions durant la reunió de la comissió de política sectorial de CDC, que ha escollit els deu membres que formaran part del comitè executiu nacional del partit: Francesc Sancho, Marta Subirà, Àngels Ponsa, Mireia Canals, Antoni Fernàndez Teixidó, Anna Figueras, Ramon Bonastre, Silvia Requena, Francesc Bragulat i Jordi Ciuraneta.

stats