POLÍTICA
Política 02/01/2012

Oriol Pujol planteja una consulta popular si no s'aconsegueix el pacte fiscal

No renuncia tampoc a un tancament de caixes, sempre que la mesura generi "amplis consensos"

Acn
2 min

BarcelonaEl president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha plantejat aquest dilluns fer una consulta popular si el PP tanca la porta a una millora del finançament de Catalunya. En declaracions a RAC 1 Pujol ha dit que si el PP segueix "entossudit" a "ni tan sols parlar-ne" "una consulta pot ser un motiu de força". Tampoc descarta un "tancament de caixes" (cal recordar que el Govern ha ajornat a finals del 2011 el pagament d'alguns impostos a l'Estat en una acció que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va qualificar de tancament de caixes transitori). Amb tot, Pujol ha posat com a condició que la mesura generi "amplis consensos". Primer va ser el portaveu del Govern, Francesc Homs, el qui, abans d'aprovar la Llei de consultes, ja va parlar de la possibilitat de convocar-ne una si no s'aconsegueix el Pacte Fiscal, cavall de batalla principal de l'executiu català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dies més tard el cap del grup de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i lleida, matisava les declaracions d'Homs assegurant que no era una opinió ni de partit ni de govern, sinó feta a títol individual.

Però la idea està a les llibretes de CiU, i ara n'ha tornat a parlar el president del grup al Parlament de Catalunya, Oriol Pujol. Si continuen "entossudits" en "ni tan sols parlar-ne", diu en relació a l'actitud del PP cap a la qüestió, "una consulta pot ser un motiu de força, de raó interior i de llençar un missatge inequívoc cap a la resta de l'Estat molt més enllà d'unes sigles o fins i tot més enllà de la política". A més, Pujol ha indicat que si aquest any no hi ha moviments del PP al respecte, voldrà dir que no hi ha voluntat de parlar-ne.

Un tancament de caixes és una altra de les possibilitats. Després que a finals de l'any passat el Govern en fes una de "transitòria" -tal com va anomenar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a l'ajornament del pagament a l'Estat de l'IRPF del novembre amb permís del govern espanyol encara del PSOE- ara Oriol Pujol diu que igual que no renuncia a una consulta no pot "renunciar a un tancament de caixes". Això sí, demana que la mesura "generi amplis consensos".

Pel que fa a la negociació dels pressupostos del 2012, Pujol ha destacat la "molt bona predisposició" d'ERC, del PP i "d'aquest nou PSC" que "està buscant" com arribar a "punts d'acord". També ha dit que hi ha mesures sobre les quals "se'n pot parlar", com ara el tiquet moderador de la sanitat, un extrem que el PPC ha considerat línia vermella.

Amb tot, també ha tingut crítiques per a tots els grups a l'oposició, que la setmana passada van presentar esmenes a la totalitat a la Llei d'acompanyament dels pressupostos. Els ha emplaçat a presentar un pressupost alternatiu.

stats