PRIMERA COMPAREIXENÇA
Política 02/03/2011

Ortega es compromet a mantenir el Memorial, que es traslladarà provisionalment al Museu d'Història

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha denunciat que l'Ajuntament de Barcelona no va sol·licitar el tancament de la seu, sinó que arreglés les deficiències de l'aire condicionat, seguretat i evacuació de l'edifici

Acn
2 min

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha garantit el manteniment del Memorial Democràtic, que traslladarà provisionalment les seves exposicions temporals al Museu d'Història de Catalunya. Ortega ho ha anunciat durant la seva compareixença al Parlament per explicar les línies del seu departament, on ha reiterat que el tancament de l'edifici de Via Laietana no respon a cap altre motiu que no sigui el de les deficiències en matèria de seguretat. Fins i tot, Ortega ha esgrimit informes en temps del tripartit que advertien que l'edifici era 'perillós', en concret del departament d'Interior i Relacions Institucionals, i que apostaven per enderrocar-lo i fer-ne un de nou.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Ortega ha informat que les exposicions temporals s'instal·laran de forma provisional al Museu d'Història de Catalunya fins al setembre, i després caldrà buscar nova ubicació. Això dependrà del cost de la reforma de l'edifici de Via Laietana, "si no és exagerat", ha dit Ortega, el Memorial "tornarà al lloc on era". En cas contrari, "s'haurà d'optar per una nova seu."

En el torn dels grups, el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha denunciat que l'Ajuntament de Barcelona nega que hagi ordenat el tancament, sinó que parla de la deficiència dels aparells d'aire condicionat. A més, ha afegit "Si qualsevol edifici de la Generalitat necessita millores es fan obres i punt, però la seva actuació en el tancament és un exercici d'opacitat, una manca de respecte al Memorial i potser alguna cosa més".

En el seu torn de rèplica, Ortega ha subratllat que si es parla de tancar o d'un edifici "perillós", no és precisament ella qui hauria de donar explicacions, sinó el tripartit, "per haver-lo inaugurat sabent quina era la situació en què estava". La vicepresidenta ha indicat que es va trobar "amb un requeriment de l'Ajuntament de Barcelona sobre els aires condicionats, i llavors va donar l'ordre a tècnics de riscos laborals de fer un estudi, que ha revelat incidències en el terreny de la seguretat".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assegurat que el requeriment municipal era conegut ja en època del tripartit, i el Departament d'Interior ja va deixar l'edifici l'any 2007 a causa del seu mal estat. "Hi ha informes i dictàmens anteriors al Govern actual que remarquen que la façana no compleix amb la seguretat antiincendis, i que s'hauria de restaurar l'escala exterior d'incendis, així com enderrocar l'escala principal" ha afirmat. En concret, Ortega ha parlat d'un informe d'Interior i d'un altre de la Direcció General de Memòria Històrica del 2008 que aposta per enderrocar directament l'edifici de Via Laietana i fer-ne un de nou.

stats