Política 04/03/2012

Ortega promet a Moià els recursos necessaris per solucionar els problemes de deute i la sanció a l'alcalde

La vicepresidenta avança que el Govern està preparant una resposta global a la situació dels ajuntaments

Acn
2 min
La vicepresidenta del Govern i el conseller de Benestar i Familia, durant l'ofrena al monument de Blas Infante / ACN

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha promès a l'Ajuntament de Moià els recursos necessaris per solucionar els seus problemes de deute. Ortega ha assegurat que no entén les declaracions de l'alcalde de la localitat en les quals amenaça amb una dimissió de tot el consistori perquè, segons ha dit, el passat divendres ja li van fer saber que l'executiu català resoldrà la multa que han de pagar per un deute de l'anterior equip de govern. La vicepresidenta ha avançat que el Govern està enllestint una resposta global als problemes financers d'alguns consistoris catalans. A més, ha recordat que la llei de governs locals i la llei d'hisendes locals suposaran una solució a mitjà i llarg termini. Després que l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, hagi amenaçat amb una dimissió massiva de tot el consistori per la difícil situació financera i per la sanció que s'ha imposat al batlle i al regidor d'Hisenda per un deute de l'anterior equip de govern amb una constructora, la vicepresidenta del Govern ha assegurat que no entén les declaracions de Guiteras. Segons ha dit, l'executiu català va tractar la qüestió amb ell el passat divendres i li va oferir recursos per fer front al deute i evitar la sanció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Ortega, el Govern prepara una resposta global per a molts dels ajuntaments catalans que es troben en situacions similars. Aquesta solució a curt termini es podria concretar en els propers dies. Però a mitjà i llarg termini, la situació es resoldrà, segons ha afirmat, amb la llei de governs locals i la llei d'hisendes locals, que fixaran les competències de cada administració i els recursos amb què compta cadascuna per fer-hi front.

La vicepresidenta ha dit també que intentaran traslladar al govern espanyol la preocupació de les entitats municipals catalanes per la situació financera de molts consistoris. Ortega ha dit que és clau resoldre-la, sobretot perquè una gran part del deute és amb pimes, que són el gruix del teixit econòmic català.

Avançament electoral

Respecte a la informació que publica aquest diumenge 'La Vanguardia' i que parla d'un hipotètic avançament de les eleccions al Parlament a l'any 2013, Ortega ha deixat clar que el Govern treballa amb el mateix calendari que havia tingut fins ara, és a dir, uns comicis per al 2014. Això sí, ha reconegut que el pacte fiscal és la reivindicació bàsica de l'executiu català, que entén que sense aquest és un instrument per sortir de la crisi.

I és que, segons Ortega, la recuperació econòmica és la prioritat del Govern. I ha considerat que la solució a la recuperació econòmica no passa pel que s'ha plantejat a Rasquera. Ortega, però, no ha volgut expressar la posició del Govern respecte a la legitimitat de la plantació de cànnabis a la localitat tarragonina.

Flexibilització del dèficit

Ortega s'ha mostrat esperançada amb el fet de que en la reunió del consell de política fiscal i financera del proper dimarts es traslladi a les comunitats autònomes la flexibilització del dèficit. La vicepresidenta, que ha qualificat com a positiva la decisió de Rajoy, ha demanat que la flexibilització no es quedi només a nivell de l'Estat.

stats